Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„DAN BRÂNZEI – 70”

„DAN BRÂNZEI – 70” (EDITURA PARALELA 45, PITEŞTI, 2011, EDITOR : CĂLIN VLASIE; COORDONATOR – ALEXANDRU NEGRESCU)

Dan Branzei [800x600] Volum omagial, dedicat unuia dintre cei mai apreciaţi slujitori ai învăţământului matematic şi, probabil, unuia dintre cei mai înzestraţi cu ştiinţă şi har oameni de şcoală (superioară!) din România tuturor timpurilor, Profesorului Universitar Doctor Dan BRÂNZEI.
„Personalitate fascinantă, atipică pentru un matematician, profesorul Dan Brânzei reprezintă stâlpul educaţiei matematice româneşti. A pătruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deţinând toiagul de narator. A reuşit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, oferind zâmbetul pe chipurile tuturor celor care îl ascultă(…).” Acestea sunt cuvintele (din „Captatio benevolentiae”) cu care coordonatorul, Alexandru Negrescu, deschide seria unor mărturisiri şi însemnări memorabile.
Dan Brânzei s-a născut la Iaşi, pe 21 martie 1942, fiind unicul copil al psihiatrului, de talie internaţională, Petre Brânzei (1916 – 1985). A absolvit Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iaşi, în anul 1959. „Ca elev, eram destul de şturlubatic – mărturiseşte universitarul de astăzi! – . Un pic de ordine în strădaniile mele spre seriozitate a pus Gazeta Matematică, la care am colaborat destul de asiduu. În şcoală, am beneficiat de un profesor de matematică cu neasemuite calităţi, Nicolae Colibaba. Îi sunt recunoscător şi pentru că m-a depărtat dinspre aplecări literare, în care dobândisem succese premature.”
Între anii 1959-1964, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi; acolo unde, după absolvire, a şi rămas ca preparator, devenind apoi asistent, lector, conferenţiar şi, din 25 februarie 1992, profesor.
Teza de doctorat, susţinută pe 7 iunie 1976, a avut tema „Structuri de varietăţi diferenţiabile generalizate”, coordonator fiindu-i renumitul profesor Gheorghe Gheorghiev. Contribuţiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunătăţirea teoriei algebrice a grudurilor, intoduse de remarcabilul geometru V. V. Vagner. Matematicianul german Heinrich Guggenheimer a scris o recenzie extrem de elogioasă la adresa cărţii „Planul şi spaţiul euclidian”, publicată în anul 1986 la Editura Academiei, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spaţiul euclidian, precum şi contribuţiile originale la aceasta.
Ca dascăl, a predat cursuri şi a ţinut seminarii de Fundamentele matematicii, Geometrie proiectivă, Geometrie sintetică, Geometrie neeuclidiană, Măsuri în geometrie, Metodica predării matematicii.
A fost profesor invitat la Universităţile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). Este membru în colectivele de redacţie ale revistelor:Gazeta Matematică, Revista Matematică din Timişoara, Recreaţii Matematice, Să înţelegem Matematica, Arhimede etc.
A participat, cu diverse comunicări, la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale, iar bibliografia şi numărul lucrărilor editate sunt de-a dreptul impresionante. Academicianul Radu Miron, împreună cu care a scris şi a publicat, în 1995, la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea Backgrounds of Arithmetic and Geometry, spune că „profesorul Dan P. Brânzei de la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi face parte din cea de a patra generaţie de aur a oamenilor de ştiinţă români”. Iar la întrebarea: – Ce reprezintă profesorul Dan Brânzei pentru matematica românească?, răspunsul Acad. Radu Miron este formulat astfel:
„1. Un pilon remarcabil al modernizării învăţământului matematic preuniversitar.
2. Un novator în lumea admirabilă a cifrelor şi figurilor.
3.Un savant care a pornit de la probleme elementare şi a obţinut rezultate superioare, interesante, atractive şi perene.”
…Deşi pline de miez, cele peste 200 de pagini ale cărţii „DAN BRÂNZEI – 70” nu cuprind decât în insignifiantă măsură personalitatea Profesorului. Despre Profesorul şi Omul, Dan Brânzei, se va mai scrie şi se va mai vorbi.
Mă bucur că am răspuns invitaţiei profesorului Artur Bălăucă şi am fost prezent, împreună cu profesorul Sebastian Mihalache, inspector de specialitate la I.S.J. Botoşani şi profesorul Ioan Ciobănaşu, preşedintele Filialei Botoşani a S.S.M.R., la lansarea cărţii „Dan Brânzei – 70”, eveniment care a avut loc, în ziua de 19 ianuarie 2012, în Sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Deasemenea, simţind absenţa reputatului profesor Dan Brânzei de la Aunarea Generală a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (Bucureşti, 17 martie 2012), l-am rugat pe Prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele SSMR, să-i adreseze – în plen – un mesaj aniversar. Lucru care s-a şi întâmplat. Transmiţându-i cuvenitele urări de sănătate şi mulţi ani, domnul Radu Gologan nu a omis să menţioneze că…”îi simţim lipsa; ne lipseşte mult, colegul şi prietenul, Dan Brânzei!”.
Sperăm să-l reîntâlnim. Precum în carte şi în viaţă. Mai sunt încă multe pagini disponibile…
La mulţi ani, cu sănătate, Domnule Profesor!…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania