Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Antum, nu doar postum! Să apreciem oamenii de cultură și tot ce reprezintă ei

Primit pentru publicare: 18 ian. 2017
Autor: Dorina RODU, redactor al Rev. Luceafărul
Publicat: 18 ian. 2017
Actualizat: 19 ian. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

Antum, și nu doar  postum!

Să apreciem oamenii de cultură și tot ce reprezintă ei

 

De ani și ani cădeți în hău,
Nimic nu vă mai merge.
Rușine să vă fie-n veac,
Că v-ați trădat străbunii,
De parcă n-ați fi pui de dac,
Ci rude-ați fi cu hunii!
Mihai Eminescu

Am început acest articol cu versurile unui OM, unui geniu, deoarece aceste versuri arată crudul adevăr în care a zăcut poporul nostru și încă, continuă să o facă…mă întreb până când?! Cât timp ne vom mai complace în acest joc mânuit de limite impuse și de marionete ce dansează după placul unora care au uitat de unde au plecat și se autodeclară înțelepți care știu ce e „bine” pentru noi cei de rând, fără pic de bun simț și fără rușine?
Într-adevăr „De ani și ani” cădem continuu într-un abis haotic în care ne învârtim într-un cerc perfect al imperfecțiunilor, al nepăsării și al lipsei de caracter. Îmi pare nespus de rău să afirm acest lucru, dar suntem un popor fără coloană vertebrală, nu doar pentru faptul că ne-am trădat oamenii care aveau cu adevărat ceva de spus, care vroiau binele poporului; nu doar pentru că ne-am omorât fără nesimțire OAMENII care scoteau la iveală adevărul crunt, care spuneau lucrurilor pe nume, fără ocolișuri și falsități, ceea ce îi deranja pe cei mai de sus, cel mai probabil le încurcau afacerile mizere și-și ascundeau adevărata față după măști bine ticluite, frica de a fi demascați i-a împins spre a crea o istorie ascunsă; nu doar pentru faptul că ne-am complăcut, ca popor cu pretenții și aspirații, în aceste situații pline de nămol și mult prea ieftine, ci și pentru că, încă continuăm să o facem. Ne plângem mereu că nimic nu merge, că nimic nu mai este bun în țara pe care-o purtăm în suflet… păi cum altfel să fie dacă nu facem nimic altceva decât să ne complacem, să tacem și să ne afundăm din ce în ce mai tare într-o decădere continuă?! Immanuel Kant zicea că „Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat”, așa și este, suntem un popor foarte ușor de manipulat, pentru că, în loc să ne respectăm și să încercăm să luăm exemplu de la oamenii de cultură care au un suflet curat, atât timp cât mai sunt în viață, noi îi denigrăm, îi înjosim și ignorăm; bineînțeles că, apoi îi plângem, îi slăvim, ba mai mult ne închinăm la ei postum…
Multă lume…și prea puțini OAMENI…. dacă vom continua să ne îngropăm cultura și oamenii de cultură cu un simț dezvoltat al frumosului, al artei și al tradiției noastre, vom fi atât de decăzuți, încât nici nu ne vom mai putea numi oameni, ci doar niște păpuși care dansează în nămol după cum ne cântă lumea. Respectați-vă oamenii de cultură și apreciați-vă oamenii care nu au pete de noroi nici caracter și nici în suflet atât timp cât sunt în viață, dar nu-i uitați nici după ce nu vor mai fi printre noi. Suntem un popor cu aspirații înalte și cu o tradiție mult prea frumoasă și bogată pentru a ne autodenigra și pentru a ne stârpi orice ține de cultură (cuvânt ce provine din limba latină colere și se traduce prin a cultiva/ a onora), deci onorați-vă cultura și nu o îngropați de vie, ca apoi să dramatizați și să vă compătimiți că nu mai există nici tradiție și nici oameni de vază în această țară.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania