Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Atitudinea elevilor faţă de teme pentru acasă”

Primit pentru publicare: 25 april.2016
Autor: Prof. Cristina MAXIM, redactor al Rev. Luceafărul(Bt)

 

„Atitudinea elevilor faţă de teme pentru acasă”

Auxiliar didactic
coordonator: Georgică Manole
autori: Lucian Manole
Viorica Teodorescu
Artemiza Damian
Mihaela Manole
Editura Agata, Botoşani – 2011

„Temele pentru acasă conţin elemente ȋnvăţate de elevi ȋn ziua respectivă şi sunt impuse tocmai pentru o mai bună ȋnţelegere a noţiunilor. Aceste teme ȋl obligă pe elev să aplice partea teoretică ȋntr-o problemă de ordin practic. Astfel partea teoretică va fi ȋnţeleasă şi ȋnvăţată mai uşor şi nu ȋn mod mecanic. Acest lucru ȋi va fi viitorului membru al societăţii de un real folos pentru că va reţine noţiunile ȋnvăţate pe o perioadă mai lungă de timp şi va putea apela la acestea oricând va avea nevoie”.
Lucrarea ȋşi propune să sublinieze diferite aspecte care rezultă din analiza temei: importanţă, condiţii, tipologie, motivaţie. Toate au mare importanţă ȋn stabilirea selectării şi prezentării temelor pentru acasa.
Orice profesor ȋşi poate da seama de multiplu rol al acestora: de consolidare uneori a unor cunoştinţe, de actualizare a unor informaţii, de valorificare a unor lecţii, de ȋmbinare a utilului cu plăcutul, de recuperare, de stimulare a interesului pentru ȋnvăţătură, evaluare etc.
Formularea şi exigenţele temelor sunt ȋn strânsă legătură cu particularităţile grupului de elevi şi de probleme pe care acesta le impune. Se poate vorbi aici despre receptivitatea copiilor de ritmul lor ȋn activităţile şcolare, de reacţia lor ȋn faţa provocărilor menite să-i atragă spre ȋnvăţarea conştientă şi eficientă, de lacunele pe care evaluarea le-a ȋnregistrat pe parcursul lecţiilor şi la finalul acestora etc.
Selectarea tipurilor de teme se cere a fi una atentă, meticuloasă. Este important de precizat că orice temă pentru acasă va demonstra un sever respect pentru obiectul care ȋi stă la bază.
„Se cere ca temele pentru acasă să aibă un volum raţional, să fie variate, progresive şi substanţiale, să fie verificate. Ȋndrumările metodice, lămuririle date de profesor pentru efectuarea temelor sunt mai ample pentru elevii de vârstă mai mică şi pentru teme care servesc consolidării cunoştinţelor, dar sunt mai restrânse sau pot chiar lipsi de la elevii din clasele mai mari şi la temele cu caracter independent”;
(„Dicţionar de pedagogie”, EDP, Bucureşti, 1979, pag. 453)



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania