Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cartea prin cuvintele ei formează oamenii: Cu Măria Sa, Mihai Eminescu, poporul român s-a născut a doua oară

Primit pentru publicare: 17 iun.2015
Autor: Ioan GRĂMADĂ
Publicat: 18 iun.2015

Cartea prin cuvintele ei formează oamenii

Cu Măria Sa, Mihai Eminescu,  poporul român s-a născut a doua oară

 

  • cronică la cărțile lui Ion N. Oprea –

 

Motto: “O carte bună este un dar. Ea apare dintr-un strop de har, prin care cuvântul Hristos rezonează  pe cel care  se ostenește  cu această duce zăbavă”.
Pr. Lucian Petroaie

“În viață și în simțire, în scris și în gând, atunci cănd te uiți bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Astfel poți rămâne pentru  multe timpuri stâlp de lumină caldă, în jurul căruia crește și înflorește viața”.
Umberto Eco

“Cartea este incomparabil mai bogată, ea are posibilități mult mai mari decât televiziunea și filmul, de a pătrunde în adâncurile sufletului omenesc.
Cartea va supraviețui și va ocupa  un loc de primă mărime în viața spirituală a omului”.
Cingiz Aitmov – scriitor chinez

“Cea mai mare bucurie e să primești o carte frumoasă care pentru mine înseamnă de două ori bucurie de a fi primit de la dumneavoastră două cărți frumoase, pentru care doresc să vă exprim cele mai alese mulțumiri. Când privesc biblioteca mea, inima îmi saltă de bucurie și recunoștință pentru atâtea danii oferite nouă, familiei – Didina și Ioan Grămadă de la Ion N. Oprea -, pentru care cuvintele de înaltă mulțumire încă nu ajung.

Cu atât mai mult cu cât am descoperit în cartea “Borna sufletului”, Editura Pim, Iași, 2015, 410 p.,, că primul  capitol, 7-64p.,  este dedicat în întregime  lui Mihai Eminescu, pe care îl comemorăm astăzi 15 iunie 2015. M-au impresionat în mod deosebit cuvintele de apreciere ale regretatei Doamne a culturii românești, Zoe Dumitrescu Bușulenga care sublinia: “Cercetarea eminescologică abia acum începe și previziunile științifice ale poetului odată descoperite, vor fi atât de valoroase, încât noi cititorii, vom fi mai contemporani cu Eminescu, decât înşiși contemporanii lui de leat”.

Este așa cum susținea și scriitorul Edgar Papu: “Noi suntem adevărații contemporani ai lui Eminescu fiindcă știm mai mult despre el, decât știau cei care trăiau în vremea lui”.

Scriitorul câmpulungean Ion Filipciuc  spunea: “Iar dacă Dumnezeu a trecut un asemenea geniu, din cartea Sa în cartea neamului românesc, e semn că pe Eminescu trebuie să-l citim cu mare, mare atenție”.

Și tot ca un Omagiu  adus Luceafărului poeziei românești, să reamintesc cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga care spune: “Drumul către Eminescu este însuși drumul către sănătatea acestui popor”, iar tânăra scriitoare Anda Raicu sublinia că “Acolo, la Ipotești, poporul român s-a născut cu Mihai Eminescu, a doua oară”.

“Bucovina are în Eminescu, cel mai consecvent și strălucit apărător al identității sale naționale”,  Academician  Dumitru Vatamaniuc.

În context, am ținut, pentru mulțumirea noastră sufletească, să-i aducem și noi, câmpulungenii, prietenii Măriei Sale, Omagiul care i se cuvine. Am fost  invitați, astăzi la ora 11, la sala de expoziții a Casei de cultură a Municipiului, pentru  a lua parte la un Medalion Literar dedicat poetului nepereche, cu prezentarea unui poem și aspect  din viața și creația sa.

Continuând firul descrierii cărții “Borna sufletului”, cu aceeași deplină recunoștință vă mulțumesc pentru modul atât de fidel în care ați reprodus eseul meu despre “Reuniunea muzeografilor și colecționarilor de la Crișeni-Atid- Harghita”. De altfel, pe tot cuprinsul cărții am descoperit multe referiri la activitatea mea și a soției – ca cei care suntem și proprieterii Muzeului etnografic din localitate-, și vă mulțumim.

Cât despre a doua carte, – “ADRIANA. Un vis i-a fost viața” –  (Editura PIM, Iași, 2015, , 430 p.), ne-a plăcut din capul locului nu numai conținutul ci mai cu seamă coperta, cu o grafică atât de frumoasă, așa cum i-a fost și-i este încă viața eroinei, ca să vă parafrazez. O cugetare spune că visele noastre ne ajută ca să putem suporta mai ușor realitatea, numai că tentația continua a vieții este de a confunda visele cu realitatea.

Fără să vă flatez, dar dumneavoastră ați reușit atât de frumos să îmbinați într-o deplină armonie visele doamnei Adriana, prietenă și a noastră, membră a Cenaclului literar la distanță –  cu acele consemnări din Jurnalul  său de preocupări cotidiene în care spre final ne-am regăsit și noi ca prieteni ai dumneaei.

Cândva nu credeam în vise dar pentru două ipostaze  în care am  fost pus, am început a le acorda o oarecare crezare – așa cum v-am relatat cu altă ocazie.

Mulțumindu-vă pentru cele două cărți, vă expediez prin poștă din partea doamnei prof. Ileana Tarcău, viitoarea  colegă de Cenaclu la distanță, cartea “Micul meu univers”, Editat la Gheorgheni-România.

Sunt încredințat că o să vă placă şi Dv. cartea primită dar și intenția Doamnei de a ni se alătura la cenaclu.

Ioan Grămadă, Câmpulung-Moldovenesc

15 iunie 2015

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania