Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CONSTANŢA ABĂLAŞEI- DONOSĂ, o artistă cu dragoste de Eminescu

IOSUB-NICOLAEPrimit pentru publicare: 31 iul.2015
Autor: Nicolae IOSUB, redactor la Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 31 iul.2015

 

 

CONSTANŢA ABĂLAŞEI- DONOSĂ

O artistă cu dragoste de Eminescu

 

Constanţa Abălaşei- Donosă, artist plastic, scriitoare şi jurnalistă, cu moşi şi strămoşi pe meleagurile botoşănene, unde şi-a petrecut frumoşii ani ai copilăriei, este o mare iubitoare şi pasionată de creaţia poetului nostru de geniu- Mihai Eminescu. Ea şi-a îndreptat creaţia artistică către poetul, pe care l-a descoperit, încă din copilărie, aşa cum însăşi mărturiseşte:,,îl iubesc pe Eminescu, fiindcă este o mare valoare. Am nevoie de el, cum am nevoie de apă, de aer şi hrană, de dragoste şi frumos, să mă ştiu în buna mea credinţă”.

Doamna Abălaşei face parte din Liga Scriitorilor din România, filiala Bucureşti din anul 2011, din Asociaţia Artiştilor Plastici, filiala Tg. Mureş, din 2010, Asociaţia Artiştilor din Alma- Quebec, Canada, din 2003, Asociaţia Les artist-pentre de Macon, Franţa, din 2009 şi din asociaţia Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice Galaţi, din 2012.

Ca scriitoare, Constanţa Abălaşei-Donosă a publicat 11 cărţi (poezie, proză, albume de artă), iar ca artist plastic a participat, din 1973 şi până în prezent, la 47 expoziţii în România şi la 8 expoziţii în străinătate (Franţa, Canada, Japonia, Rep. Moldova). Are lucrări în colecţii particulare în Canada, SUA, Japonia, Franţa, Italia, Grecia, Rep. Moldova.

La concursurile naţionale de artă plastică şi grafică, din perioada 1982- 1988 a obţinut premiile: 4 premii I, 2 premii III, un Premiu Special al Juriului în 1984 şi 11 diplome de excelenţă. În anul 2008, s-a numărat printre marile personalităţi din România, ca finalistă la Premiul ,,Dan Voiculescu” din Bucureşti.Donosa

Doamna Abălaşei s-a specializat în grafică şi acuarelă, tematica eminesciană preocupând-o din anul 2005, când participă cu 70 exponate de grafică în peniţă, numită ,,Dor de Eminescu”, din cadrul Zilelor Eminescu, din 14 ianuarie 2005. Lucrările expuse la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” din Botoşani au reprezentat ilustraţii la unele din poeziile poetului, locurile copilăriei din Ipoteşti şi Ex-librisuri cu personalităţi de cultură. Încă din anul 2000- Anul Eminescu– d-na Abălaşei a participat la Biblioteca Judeţeană ,,Mihai Eminescu”, la invitaţia directoarei Cornelia Viziteu, la un concurs de Ex-libris.

În anul 2002, la invitaţia regretatului prof. dr. Constantin Mălinaş din Oradea, a participat cu Ex-librisuri, ce au fost publicate de acesta în lucrarea Exlibrisul Românesc.

,,Eminescu înseamnă pentru mine Lumină, Bunătate, Credinţă! În toate sertarele inimii mele, el însoţit de poezia sa este sărbătorit în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an. Întreaga sa poezie reprezintă pentru mine cea mai nobilă şi cea mai proeminentă scriere, în care poeziile sale sunt redate de numeroşi artişti prin opera lor plastică din grafică (alb/negru şi acuarelă), ori ulei pe pânză”, mărturiseşte d-na Abălaşei. Asta se observă în toate lucrările d-nei Constanţa Abălaşei, care emană multă căldură, multă lumină şi o mare dragoste pentru Poet.

În anul 2013, d-a Abălaşei editează cartea ,,Avem nevoie de Eminescu”, carte ce cuprinde cele mai frumoase lucrări ale Domniei sale, grafică şi acuarelă, cu Eminescu şi Veronica Micle, poezie din opera poetului şi lucrări dedicate unor personalităţi ale culturii româneşti.

Cu această ocazie artista mărturiseşte că Eminescu:,,mi-a fascinat copilăria şi adolescenţa prin toată poezia sa, însă l-am iubit şi pentru frumuseţea chipului său, care mi-a părut dintotdeauna că este al unui crai de la răsărit, călătorind prin această lume cu creaţia sa literară plină de har, lăsându-ne moştenire poezia în limba noastră românească, făcând-o cunoscută şi netulburată, printre toate scrierile din limbile lumii, încă din perioada existenţei sale”.

 donosa,1         Constanţa Abălaşei- Donosă ilustrează multe din poeziile lui Eminescu, cele mai cunoscute şi cele mai dragi pentru că iubeşte aceste poezii şi ,,multe dintre ele au fost pentru mine o mare mângâiere pentru suflet şi o preocupare de neclintit spre a le putea reda cu peniţa”, spune autoarea.

Aceste frumoase lucrări au fost expuse la Botoşani, la Galeriile GEEA, pe 27 iulie 2015, sub titlul ,,Avem nevoie de Eminescu”, acţiune la care a participat un public cunoscător şi iubitor de poezie şi de artă.

Nu putem încheia această scurtă prezentare a artistei fără a consemna şi aprecierea  scriitorului Nicolae Băciuţ, directorul revistei ,,Vatra Veche”, la adresa lucrărilor artistei: ,,Dorind să-şi exprime ,,nevoia de Eminescu”, Constanţa Abălaşei- Donosă a recurs la mijloace care i-au asigurat dintotdeauna garanţia întâlnirilor admirabile.

Simţindu-se în largul său încercând să şi-l descopere sieşi pe Eminescu, ne-a dăruit din darul ce i s-a dat, dobândind astfel colţul de cer ce-i ocroteşte pe cei merituoşi.

Rafinamentul interpretărilor sale plastice sunt întru câştigul situării lui Eminescu într-un orizont continuu de vizibilitate şi actualitate”.

Lucrările artistei şi poetei Constanţa Abălaşei- Donosă, trebuie să stea la loc de cinste în expoziţiile dedicate celui mai mare poet al românilor –Mihai Eminescu.

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Constanta Abălașei-Donosă spune:

    Iubită Revistă Luceafărul,
    Domnule Nicolae Iosub –
    Prin aceste rânduri permiteți să aduc mulțumirile mele sincere, pentru gândul bun
    adresat în acest articol. Botoșaniul, arealul în care s-a născut marele Eminescu, Iorga,
    Enescu, Ștefan Luchian și nu numai…este orașul în care-mi răsfățam copilăria uneori,
    în vremuri de mult apuse…Botoșaniul, este un oraș pe care-l iubesc, fiindcă aici mă simt
    acasă. Prezența mea pe paginile Revistei Luceafărul, având ca director pe domnul, Ion Istrate,
    îmi amintește de colaborările mele cu Domnia Sa, de prin anul 2002, 2003 !
    Și dânsul ca și dumneavoastră, împătimiți de marele Eminescu, Luceafărul nostru etern, cândva…
    vă voi dărui câteva lucrări în grafica mea cu nemuritorul poet:)
    În speranța că ușa-mi va fi deschisă, aici la Luceafărul, vă las prețuirea mea sinceră.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania