Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din dragoste pentru Eminescu

Din dragoste pentru Eminescu

Autor: Gheorghe Median
Foto: Carmen Moraru

De mulţi ani, cu o perseverenţă demnă de admiraţie, filiala din Botoşani a  Asociaţiei Nevăzătorilor din Romania, îşi înscrie numele printre organizatorii de manifestări omagiale dedicate lui Mihai Eminescu.

Fără zarvă, având ca invitaţi oameni de suflet care adesea se află în mijlocul lor, împărtăşindu-le dragostea pentru frumos, şi în acest an, nevăzătorii botoşăneni, s-au reunite la sediul filialei, pentru a-l evoca pe marele poet, la 164 de ani de la naştere. Întâmplarea artistică din ziua de 12 ianuarie, la care ne vom referi, a fost, probabil, prima dintre cele care au avut loc la Botoşani şi suntem convinşi, una dintre cele mai emoţionante şi mai pline de sensibilitate.

Participanţii, al căror număr a trecut de 30, de la elevi de şcoală primară până la nonogenari, au citit, în braille, texte despre Eminescu, au recitat din opera marelui poet şi au cântat cele mai frumoase romanţe compuse pe versurile acestuia.. Au făcut-o cu bucuria şi plăcerea pe care ţi le pot provoca doar ceea ce-ţi este foarte drag şi apropiat şi, trebuie să o spunem, fără a exagera câtuşi de puţin, cu profesionalism. Motivăm această ultimă apreciere, amintind celor care cunosc mai puţin activitatea filialei,  faptul că, mulţi dintre membrii acesteia, sunt adevăraţi artişti, laureaţi ai întrecerilor artistice naţionale ale nevăzătorilor.

Manifestarea omagială la care am avut privilegiul să iau parte, nu s-a vrut un concurs, nimeni nu a dorit să se remarce în mod deosebit şi, prin urmare, fiecare dintre cei care au dorit să se exprime, a făcut-o firesc, în măsura în care a simţit fiorul textului sau melodiei interpretate. Prin urmare, nu vom remarca în mod special pe nimeni, rezumându-ne doar la a-i nominaliza pe cei  care, « din dragoste de Eminescu », au citit, cântat sau recitat : Paraschiva Seliman, Laura Dănilă, Larisa Onciu, Anişoara Văcălie, Steluţa Surugiu, Claudia Ţiria, Anamaria Colac, Maria Băcăoanu, Cezar Vieru, Simion Munteanu, Constantin Surugiu şi Titi Baciu.

Celor mai sus amintiţi, îi adăugăm pe profesorul Ludwig Schibinschi, şi pe unul dintre unul dintre copiii talentaţi pe care-i instruieşte la Palatul Copiilor, Radu Ştefan Iacob, care au interpretat câteva melodii folk, între care „Eminescu”, pe versurile lui Grigore Vieru, piesă de rezistenţă din repertoriul regretaţilor Doina şi Andrei Aldea Teeodorovici.

eminescu nevazatori 2 [1024x768]Cu câteva decenii în urmă, o informaţie ca acesta, aproape că nu şi-ar fi avut rostul, pentru că, peste tot, în şcoli, case de cultură, cămine culturale, sau cluburi muncitoreşti, era sărbătorită ziua naşterii lui Eminescu. Acum, acest obicei aproape a dispărut, fiind lăsat, cel puţin aici la Botoşani, pe seama Primăriei, care acordă anual Premiul Naţional „Mihai Eminescu”- Opera Omnia, cel mai prestigios premiu pentru poezie care se acordă în România.

Din presa acestor zile, am aflat că s-au mai organizat manifestări dedicate lui Eminescu, la Memorialul Ipoteşti, Biblioteca Judeţeană şi Casa de Cultură din Drohoi, cu participarea elevilor de la liceele tehnologice „Sfântul Stelian” din Botoşani şi Bucecea, şcolii generale nr. 4 Dorohoi şi grădiniţelor nr. 6 şi 23 din Botoşani, precum şi la şcolile generale din Vârfu Câmpului şi Albeşti. Sunt atât de puţine, încât, activitatea de la Filiala Nevăzătorilor din Botoşani trebuie cunoscută şi dată ca exemplu celor care, au trecut şi trec cu nepăsare pe lângă ziua de naştere a poetului  naţional.

În anul 1860, Bogdan Petriceicu Haşdeu îşi intitula un cunoscut studiu relativ la originea poporului român: „Perit-au dacii ?”. Parafrazându-l, şi gândindu-ne la cine ar trebui să redea zilei de 15 ianuarie aerul de adevărată sărbătoare, ne întrebăm: „Pierit-au învăţătorii şi profesorii de limba română?”.

eminescu nevazatori 1 [1024x768]  eminescu nevazatori [1024x768]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M.G. spune:

    …Frumos articol!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania