Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

File din istoria unui oraş de provincie – Darabani

File din istoria unui oraş de provincie – Darabani

,,File din istoria unui oraş de provincie” – sub acest generic s-a deschis astăzi, la Muzeul Judeţean Botoşani, o nouă expoziţie din seria documentarelor istorice despre judeţul nostru, iniţiate şi coordonate de istoricul Gheorghe Median.

După prezentări despre oraşul Dorohoi, apoi despre oraşul Săveni, de această dată evenimentul a fost dedicat oraşului Darabani, fiind pentru prima dată când Muzeul Judeţean Botoşani dedică o expoziţie acestui oraş.

Colecţia redă prin documente, fotografii şi cărţi istoria acestui colţ de ţară, o parte din acestea făcând parte din colecţia personală a dărăbăneanului Dumitru Haha. Astfel, prin acestea putem descoperi: documente de atestare (Tabelul cu clăcaşii împroprietăriţi de Theodor Balş, 1864-1865, un certificat de proprietate din anul 1921, precum şi Titlul definitiv de împroprietărire primit de Dumitru Dănăilă în anul 1921), documente emise de instituţiile statului (hotărâri, statute, certificate de naştere etc.), obiecte bisericeşti de valoare (din colecţia Bisericii Sf. Nicolae – un crucifix dăruit de hatmanul Theodor Balş şi un pomelnic dăruit de preotul Constantin Costeanu, precum şi o candelă de la Biserica din Bajura, din anul 1906.), cărţi rare (,,Dicţionarul geografic al județului Dorohoi” – Nicolae Filipescu Dubău), cărţi monografice (Nana Dumitru Voicăuţi, Octav Teioşanu), cărţi ale autorilor dărăbăneni (poetul Victor Teişanu, poetul Lucian Valea, poetul Corneliu Popel, Nina C. Ionescu, matematicianul Gheorghe Moroşanu, neurochirurgul Leon Dănilă, Gabriela Anisie), documente, fotografii şi obiecte personale aparţinând medicului Nicolae Merişor (victimă a regimului comunist în perioada 1945-1947), articole din ,,Gazeta Dorohoiului”, documente legate de învăţământ (majoritatea făcând referire la învăţătorul Anton Colac), brevete de război, precum şi fotografii de colecţie reprezentând printre altele pe: Hatmanul Theodor Balş, conacul acestuia, biserica pe care a ctitorit-o – ,,Sf. Nicolae”, prima şcoală sătească deschisă în Moldova – deschisă la Darabani în 1841, fotografii cu case vechi, imagini din cartierul evreiesc, clădirea primului spital, imagini din viaţa socială, precum şi multe altele.

Evenimentul de faţă, la care a participat un public numeros – primarul Darabaniului Corneliu Aroşoaie, poetul Victor Teioşanu, Dumitru Haha, poeta Maria Baciu, politicieni, întreg colectivul Muzeului Judeţean, elevi de la Liceul ,,Nicolae Iorga” și alţii, a căpătat conotaţia unui veritabile lecţii de istorie. Iar prezentarea istoricului Gheorghe Median a constituit o micro-monografie a Darabaniului, atotcuprinzătoare sub tematica abordată: de la momentul întemeierii – ,,În ceea ce priveşte istoria oraşului Darabani, acesta este unul dintre cele mai noi ale judeţului. Este întemeiat şi declarat ca oraş în anul 1837 de către proprietarul moşiei Darabani, Hatmanul Theodor Balş. Acest om luminat a înnobilat oraşul de care s-a legat, prin construirea unui edificiu deosebit de măreţ la momentul respectiv, şi anume conacul care îi poară numele (1834) şi apoi prin ctitoria Bisericii Sf. Nicolae (1840), dar şi prin multe altele”, până la evenimentele care au marcat istoria oraşului, precum conflictul dintre locuitorii oraşului cu negustorii evreii (1877), un conflict ce a căpătat conotaţii internaţionale, momentul construirii primăriei, a primului spital, a judecătoriei, perioada în care Darabaniul a fost ,,Plasă a Judeţului Dorohoi” şi momentele sociale cele mai importante. Pentru mai multe detalii: http://youtu.be/8g7opV646oU

În acest context, un subiect aparte al discuțiilor a fost problematica deschiderii unui muzeu care să facă cinste zonei, mai ales în condiţiile în care Dumitru Haha, un pasionat de trecut, dar şi de istorie locală, dispune de o colecţie impresionantă de obiecte şi documente (peste 2000 de exponate). Pentru mai multe detalii: http://youtu.be/hBo_TSIhiGE

Felicitări prof. Gheorghe Median, inițiatorul acestor evenimente ce se înscriu în seria unor documentare consacrate localităților județului Botoșani!

Agata2 [800x600] Agata1 [800x600]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania