Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

GABRIELA MOGA LAZĂR, RECUNOSCUTĂ ARTISTĂ ÎN ARTA TAPISERIEI A URCAT CĂTRE STELE ÎN 28 DECEMBRIE 2012, LA PARIS

GABRIELA MOGA LAZĂR

RECUNOSCUTĂ ARTISTĂ ÎN ARTA TAPISERIEI
A URCAT CĂTRE STELE ÎN 28 DECEMBRIE 2012, LA PARIS

 

Născută în 7 noiembrie 1926 la Sărmăşel – Cluj, GABRIELA MOGA LAZĂR a urmat şcoala în Cluj.

Pasiunea pentru arta ţesutului, aşa cum afirmă şi distinsul profesor Gheorghe Macarie, apare încă din familie, unde măiestria ţesutului se moştenea de mai multe generaţii.

Ca studentă între 1945 – 1949, a urmat cursurile de artă a tapiseriei de la Academia Industrială din Cluj. Prin 1972 – 1973, îşi începe activitatea didactică în cadrul Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, predând şi elevilor tainele artei tapiseriei.

Începând din 1977 debutează în expoziţie colectivă, continuând să expună în fiecare an, iar în 1982, la galeriile „Cupola” Iaşi, vernisează prima personală, urmând altele în Bucureşti, Cluj – Napoca, Suceava, foarte apreciate de public.

Participând la festivaluri pe ţară, obţine premiul I. În anul 1987, la expoziţia organizată în Galeriile Hautefeuille din Paris, este premiată şi devine membră a Uniunii artiştilor şi amatorilor de artă din Franţa (L’U.A.A.A.).

Încă din anul 1973 colaborează intens cu Emilia Pavel, etnograf de excepţie, muzeograf la Complexul Muzeal Moldova Iaşi, care o introduce în universul textilelor populare. Cu un bagaj de noi informaţii referitoare la simbolistica din arta populară, GABRIELA MOGA LAZĂR continuă să lucreze cu o forţă nebănuită, participând la expoziţii în Paris la Centrul Cultural Român, la Salonul Primăriei din Montigny de Bretonneaux, la Aubusson (centre ale tapiseriei europene), cu tapiserii de mare valoare, apreciate de publicul francez. În acest context de aprecieri, n-a întârziat să apară declaraţia artistei GABRIELA MOGA LAZĂR, în Le journal, nr. 88 din 15.X.1988 apărut la Paris: „dorinţa mea este să fac cunoscut sufletul poporului meu prin tapiseriile mele”.

Tematica abordată în timp, a început să fie diversificată, de la decorul inspirat de motivele ţesute pe covoarele populare şi de cele pictate pe ceramica Cucuteni, la portretele unor mari personalităţi române şi străine, ale membrilor familiei: Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Victor Hugo, Balzac, Beethoven, Tata, Mama, Filip, Lucian, Paul şi au Autoportret („Tinereţe”).

Pierderea soţului i-a provocat o mare durere, alinată de cele trei fiice Dolores – Simina stabilită în Paris, Estrellita la Iaşi, Ines în Lyon şi de nepoţi.

În anul 2008, într-o excursie la Paris, cu etnograf Emilia Pavel, am avut prilejul şi norocul să o cunosc pe artista şi omul GABRIELA MOGA LAZĂR, stabilită la Paris. Pentru anul următor am programat o expoziţie la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, ceea ce s-a şi împlinit în 7 noiembrie 2009, chiar de ziua de naştere a artistei. Expoziţia prezentată de profesor Gheorghe Macarie a fost un succes. S-a filmat, s-a scris şi expoziţia a fost vizitată. Prezentă la vernisaj, a fost fiica de la Iaşi, Estrellita Vasilache. Editura „AGATA” prin prezenţa directorului Ion Istrate, a susţinut publicarea referirilor la expoziţie.

Anii 2009, 2010, 2011 au fost ani cu tapiserii noi ţesute, cu expoziţie la Iaşi la Muzeul Unirii, cu participări la expoziţii în Franţa.

Anul 2012, a fost un an greu pentru starea de sănătate a artistei, stare care s-a agravat, atingând un punct dureros, un moment fatal, în 28 decembrie 2012, când medicii s-au dovedit neputincioşi în faţa destinului neiertător.

Dar, cu puţin timp înainte de momentul ireversibil, artista a trimis la Botoşani, calendare editate de ARTEC Franţa pentru anul 2013, cu lucrări ale artiştilor, unde pentru luna august, apare imaginea unei tapiserii cu titlul „HORIZON ÉTÉ”, lucrată de GABRIELA MOGA LAZĂR, reprezentând un portret de tânără fată în profil, cu pălărie de pai pe cap, având un peisaj în fundal. Agendele au sosit în plic, însoţite de o carte poştală, datată 18.XII.2012 unde artista scrie: „La sfârşitul lunii noiembrie am expus la Grand Palais (Salonul Artiştilor Independenţi) un panou cu cinci tapiserii. Vă trimit o reproducere a unui tablou prezent deasemenea în această expoziţie. Primiţi cele mai bune urări însoţite de un calendar unde figurez. Vă pun în plicul dvs. încă două calendare cu rugămintea de-a le transmite d-nei Lucia Olaru Nenati şi Luca Monica deoarece nu am adresele. Cu scuze şi mulţumiri”. Urmează semnătura.

Îi mulţumim şi noi GABRIELEI MOGA LAZĂR pentru arta pe care ne-a lăsat-o, îi transmitem mulţumiri acolo sus, de unde ne va privi peste veacuri. Suntem sufleteşte alături de familiile fiicelor Dolores, Estrellita şi Ines, acum, când încă nu s-au împlinit 40 de zile, de la trecerea în nefiinţă a artistei.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania