Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Intervalul ca drumul dintre A şi A

IMG_0011 [compress]Intervalul ca drumul dintre A şi A

Am scris demult, în Lumină Lină, despre Logica lui MaSaJust, primul volum al profesorului Georgică Manole, publicat în 1996. Peste ani, nu consecvent, dar destul de mult, şi cu interes, i-am urmărit activitatea eseistică şi literară (sau eseistica literară), ca şi pe cea redacţională de la revista Luceafărul pe care o conduce. E o bucurie să constaţi că autorul acestui volum Viaţa în interval (Ed. Agata, Botoşani, 2012, 268 pp.) este un interdisciplinar, interesat de tot, lăsându-se provocat de tot şi provocând apoi la rândul său, într-un fel care aduce a împărtăşire (dar oferit celorlalţi, chiar aşa cu caracter de mulţumire şi doxologie cum găsim la împărtăşania liturgică), către şi cu ceilalţi a judecăţilor sale de valoare, a impresiilor pe care realităţile din jur le lasă asupra sa.

Titlul cărţii în sine mi se pare intersant pentru că are conotaţii filosofice şi se pretează la o multitudine de interpretări. Ambele substantive din titlu sunt noţiuni grele de sens. Ne putem gândi la viaţă ca fiind în interval dar ne putem gândi la viaţă ca interval, de asemenea şi dacă viaţa nu e decât o succesiune de intervaluri? Oricum ideea de combinare a staticului cu transientul, prezentă în conceptul de interval, ca şi cea de origine şi ţintă, ţinta incluzând posibilitatea destinaţiei şi de aici a destinului, dar şi ideea de alfa şi omega în calitate de noţiuni definite şi nedefinite în acelaşi timp, între ele aflându-se intervalul, ca şi cea de linie infinită brăzdată de o infinitate de puncte, fiecare punct reprezentând un interval, şi alte multe posibile interpretări, toate interpelează gândirea critică, filosofică în modul cel mai creativ cu putinţă.

Această bogăţie de conotaţii din titlul cărţii se găseşte înmulţit în întregul volum, fie că ne referim la reflecţiile autorului pe marginea multiplelor şi variatelor sale lecturi, la eseurile şi recenziile de carte (publicate în Luceafărul de-a lungul timpului şi inspirat adunate acum, aici), fie la colecţia de citate din Dicţionarul special.

Georgică Manole este un intelectual şi un autor care ştie să identifice valorile din lumea sa, să le boteze în apele propriului suflet şi să le dea drumul din nou spre îmbogăţirea şi hrana celor din jur.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania