Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Librarium Palas-Iaşi. Florin Lăzărescu convinge: nu numai jurnalistul, ci şi scriitorul este omul realităţilor zilnice

Oprea Ion [320x200]
Primit pentru publicare: 27 iun.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 27 iun.2015

Librarium Palas-Iaşi

Florin Lăzărescu convinge: nu numai jurnalistul, ci şi scriitorul este omul realităţilor zilnice

                              – Revistele, cartea oglindesc realitatea?

“Întâmplări şi personaje” se intitulează ceea ce publică număr de număr în “Suplimentul de Cultură” Florin  Lăzărescu.

Întâmplări şi personaje se numeşte volumul lansat de Florin Lăzărescu, joi, 25 iunie 2015, la Librarium Palas din Iaşi, invitaţi fiind alături de  autor colegii săi Lucian Dan Teodorovici şi George Onofrei, un numeros public, cititor al tabletelor sale.

“… De la 15 ianuarie 2003, odată cu deschiderea unui site personal, construit de prietenul meu Dan Maşca din Târgul Mureş, m-am apucat să ţin mai mult în glumă un Jurnal intim online, posibil primul blog din România, prin care doream să desfiinţez imaginea clişeu că scriitorul e un tip cu capul în nori, cu barbă şi mort de mult, care nu are nici o legătură cu realitatea, cu nimicurile vieţii. Apoi a început să-mi placă de-a binele şi-am lăsat să curgă poveştile directe, simple, culese de la firul ierbii sau al drumurilor pe care le străbat,  despre lumea pe care o văd în jur… Prin urmare, am montat vreo două sute de micropovestiri scrise în ultimii doisprezece ani.  Că a ieşit o carte  cu cap – eventual şi cu coadă – numai cititorii pot spune”, a scris şi repetă  Florin Lăzărescu.

Cititorii au răspuns afirmativ celor cugetate de prozatorul ieşean, cunoscut şi ca important scenarist şi coscenarist, câştigător al unor premii ca regizor de filme, a peste 50 de premii la scurt-metraje, un autor tradus în Franţa, Germania,  Spania, Slovenia, Italia, Ungaria, Croaţia, China.

De altfel, răspunsul – că întâmplări şi personaje de pe situl personal, dar publicate şi în Suplimentul de Cultură, Iaşi, sunt tocmai bune de-o carte –  îl şi dăduse Editura Polirom care, în colecţia sa Ego-grafii a dat cititorilor ce este volumul de micropovestiri a autorului intitualat  chiar aşa, Întâmplări şi personaje.

Întâmplări de la mersul autorului la piaţă, prin magazine  la cumpărături, statul la ghişeele publice, călătoria cu mijloacele de transport, evocări ale unor momente din copilărie, ale părinţilor, prietenilor şi cunoscuţilor, adevăruri cu nostimade ale vieţii trecutului şi prezentului, ce trebuie scrise  într-o revistă, ziar sau carte, realităţile, nu cum cred unii că mass-media astăzi nu are ce relata.

Dacă umbli vreo treizeci de zile pe drumuri, faci două-trei călătorii cu  trenul , clasa  II–a, pe rutele Iaşi-Timişoara- Bucureşti, ceea ce ar prinde bine şi parlamentarilor, guvernanţilor, dar şi celor de la preşedinţie şi  justiţie, pe aceeaşi bancă alături cu ceea ce numim poporul, faţă de care şi jurnaliştii dar şi majoritatea dintre intelectuali au cam uitat respectul şi înţelegerea,vorba şi gândul acestuia, ar fi bun prilej terapeutic de cercetare, culegere şi transpunere spre vindecarea a numeroase  rele din ceea ce se cheamă poveştile vieţii, sugera tot un scriitor, tot în Suplimentul de cultură.  Şi sunt încă destule rele şi bune ale vieţii care trebuie povestite!

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania