Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Marea Carte a Ploieștilor”, monografie, inițiativa a doi oameni de știință, autorii ei 16…

OPREAINPrimit pentru publicare: 28 sept. 2016
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 28 sept.2016
Redactor: Olivian IVANICIUC
Editor: Ion ISTRATE

 

 

„Marea Carte a Ploieștilor”, monografie, inițiativa a doi oameni de știință, autorii ei 16…
Inițiatorii –prof.dr.Gheorghe Marinică și ing. Const. Trestioreanu; referenți științifici –Acad. prof. univ. dr. Gh. Buzatu și prof. univ.dr. Ștefan Olteanu


– E timpul lucrărilor colective –
Marți , 27 septembrie 2016, după amiază, în Sala „Marea Unire” de la Palatul Culturii din Ploiești a fost lansat cel de-al doilea volum din „Marea Carte a Ploieștilor”, unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale susținute în Prahova –după cum spune documentat nu numai mass-media din județul petroliștilor. Nouă vestea ne-a comunicat-o colegul ing. George Măndicescu, născut în Zaharești-Suceava la 18 noiembrie 1937, membru al Cenaclului literar la distanță, colaborator el și cu Constantin Nenciu tot din Ploiești la realizarea volumului antologie pe o temă dată – bătrânețea și creația literară – apărut sub titlul „Românii așa cum sunt”, Editura PIM, Iași, 2011, primul cu eseul „Să nu amestecăm anii”, p.327, al doilea „Dascăl… de dascăl”, p330, carte publicată în 2011 când împlinise 91 de ani…
Evenimentul, lansarea „Marii Cărți a Ploieștilor”, a fost organizat de Societatea Culturală „Ploieștiul Mileniului III” și Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” – inițiatorii și coordonatorii fiind prof. dr.Gheorghe Marinică și ing. Constantin Trestioreanu, președinte al Societății Culturale care editează volumul.
Deci, și de data aceasta ne aflăm în fața unei lucrări care reprezintă rodul muncii unei echipe de oameni, acum de știință, formată de-a lungul mai multor ani.
Să ne reamintim răsfoind presa. În anul 2011, la Ploiești a fost lansat primul volum, parte a amplei lucrări, la vremea aceea reprezentanții Societății „Ploieștii Mileniul III” anunțau că își propuneau să trateze, în cadrul acesteia, istoricul municipiului reședință de județ din cele mai vechi timpuri și până atunci, în toate componentele sale. În anul 1912 cartea a fost prezentată și în amfiteatrul “Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, în prezența a numeroși oameni de cultură.
„Lansarea primului volum din „Marea Carte a Ploieștilor” o amplă monografie care face legătura între trecut și prezent” este titlul unui articol semnat de D. Dumitrescu. Se informează publicul că la 16 noiembrie 2012, Teatrul „Toma Caragiu” a găzduit un eveniment editorial de excepție, lansarea de către Societatea Culturală „Ploiești Mileniul III” a monografiei „Marea Casă a Ploieștilor”, care a constituit un adevărat eveniment, unul de excepție, la care au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale, politice, oameni de cultură, profesori, dar și ploieșteni care știu să aprecieze truda documentării pentru cuvântul scris, mai ales când este vorba despre istoria orașului în care trăiești.
Astfel, se menționează, la manifestare au fost prezenți acad. prof. univ.dr. Gheorghe Buzatu și prof. univ. dr. Ștefan Olteanu, Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL, Mircea Cosma, președintele Consiliului județean Prahova, primarul Ploieștiului Andrei Volosevici, dar și toți foștii edili ai orașului din ultimii 20 de ani.
Pentru organizatorii evenimentului, dar mai ales pentru inițiator, Constantin Trestioreanu, președintele Societății Culturale „Ploieștii Mileniului III”, sala aproape plină a teatrului ploieștean a însemnat o încununare a eforturilor de punere în practică a principalului proiect cu care Societatea plecase la drum: realizarea monografiei „Marea Carte a Ploieștiului” al cărei prim volum văzuse lumina tiparului.
Lansarea primului volum, al monografiei „Marea Carte a Ploieștiului” s-a născut dintr-o necesitate – au trecut 74 de ani de la apariția Monografiei orașului Ploiești, semnată de Mihail Sevastos. Față de numai 80.000 de locuitori existenți în 1937, Ploieștiul are acum 230.000 de locuitori. Pe de altă parte, istoria și patrimoniul cultural al localității s-au îmbogățit substanțial, cu achiziții de o extraordinară importanță ale cercetării arheologice și arhivistice. Toate aceste noi realități, noi izvoare și surse documentare, existente pe plan local se impune a fi cercetate și valorificate în lucrări de tip monografic, spre informarea unui public tot mai larg.
În anul 2001 când s-au pus bazele Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III” inițiatorii au publicat un amplu program în care își propuneau să trateze istoria municipiului din cele mai vechi timpuri – la zi, ceea ce explică Cuprinsul, capitol cu capitol al Cărții realizate..
Având o structură complexă, volumul I al Monografiei cuprinde în cele 1040 de pagini capitole despre așezarea Ploieștilor și cadrul său natural, despre geologie, climă, flora, faună, despre populație și istorie, fiind marcată în mod deosebit prezența marelui voievod Mihai Viteazul și reședința sa de la Ploiești. Informații importante are cartea și despre viața politică și administrativă a orașului de la începuturile sale , până în prezent, în care se regăsesc date despre toate instituțiie și serviciile publice, în evoluția lor. Despre cei care s-au aflat la conducerea orașului, ca legistatorii locului, despre ce s-a lăsat bun sau rău în ce privește urbanistica , social-culturalul.
Administrația locală reprezintă în carte un capitol important, fiecare primar apare cu datele sale biografice, așa cum de altfel, în sinteze, sunt cuprinse și relatate funcțiile vitale ale activității publice, urbanizarea în general, deschiderea și întreținerea străzilor, drumurile mărginașe, iluminatul public, alimentarea cu apă, starea canalizării, transportul public și individual, salubritatea, probleme de mediu, locurile de odihnă, de recreere, spațiile verzi. În subcapitole distincte sunt prezentate instituțiile, inclusiv „Statutul Ploieștiului de mare Garnizoană militară”.
De menționat și că Marea Carte a Ploieștilor, pe total, este lucrarea unui grup de 16 autori, coordonatori prof. dr. Gheorghe Marinică și Constantin Trestioreanu, consultanți științifici – acad prof. dr. Gheorghe Buzatu și prof. univ. dr. Ștefan Olteanu.
Pentru strădania de a dărui Municipiului Ploiești o amplă Monografie a evoluției „orașului aurului negru”, considerată a fi „o enciclopedie a Ploieștiului
, o radiografie care face legătura între trecutul și prezentul orașului, conducerea Consiliului județean Prahova și Primăria Ploiești i-au oferit președintelui Societății amintite diplome și distincții de Excelență.
Primului volum al „Marii Cărți a Ploieștiului” îi urmează altele două – promise de Constantin Trestioreanu într-un „timp rezonabil”. Acesta, cel de-al doilea, cuprinde informații despre urbanism și viața economică, agricultură, comerț și industrie.
Cel de-al treilea, funcție și de evoluția care urmează, când timpul “rezonabil” va spune prezent, se va referi la viața spirituală a municipiului, cu capitole distincte despre aceasta, dar și despre colaborarea cu alte comunități din țară și străinătatea.
Dat fiind ca o obligație faptul că tânăra generație trebuie să știe de unde vine și către ce se îndreaptă, câte un exemplar a lucrării a fost destinat fiecărui doritor la un preț nu mai mare de 400 lei exemplarul.
În seria scrierilor Societății, vreo 80 de titluri în ultimii 15 ani, amintim că se numără și o altă lucrare importantă, operă semnată de cercetătorul prof. dr. Dorin Stănescu, anunța prof. dr Gh. Marinică în ziarul Prahova din 26 septembrie 2016, e vorba de cartea intitulată „Revoluția de la Ploiești”, rod al unei temeinice documentări în arhivele și bibliotecile nu numai locale. Lucrarea se referă la cauzele și desfășurarea mișcărilor antimonarhice din ziua de 8 august 1870 la care au luat parte mulți din lumea Ploieștilor, populația actuală simțindu-se la după 146 de ani în atmosfera a ceea au scris înaintașii – Ion Șt. Baicu și Costin Vrânceanu, marele dramaturg I.L. Caragiale, regretatul prof. Ieronim Tătaru, prof. emerit Paul D. Popescu, renumitul bibliolog Marian Chirulescu, care ne-au adus în actualitatea consumată pe cel care a fost ofițerul Alexandru Candiano Popescu, figura legendară a anului 1870 de la Ploiești. Cu procesul de la Târgoviște, unde, din interese strategice, monarho-guvernamentale, inițiatorii au fost scoși de sub orice învinuire…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania