Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Medalia ,,120 de ani în eternitate”

Prezentam în numărul 8 al revistei preocupările artistului Constantin Dumitrescu pentru derularea şi finalizarea unui proiect propriu privind editarea pe parcursul anului 2009 a unor medalii şi a altor însemne, la comemorarea celor trei reprezentanţi de seamă a literaturii române: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă.

Astfel, ocazionat de desfăşurarea la petroşani a celei de-a XXXV-a ediţii a Expoziţiei Naţionale de Insigne şi a Primului Congres Naţional de Insignografie din România, gravorul, realizatorul şi editorul Constantin Dumitrescu a lansat medalia ,,120 de ani în eternitate” (fig.1).

Aversul medaliei prezintă busturile suprapuse ale celor trei scriitori în semiprofil spre dreapta. Semicircular, în ordinea dispunerii celor trei personalităţi literare, sunt nominalizaţi: Ion Creangă 18391-1889, Mihai Eminescu 1850-1889, Veronica Micle 1850-1889. În partea inferioară este inscripţionat anul 2009 şi textul din titlu: ,,120 de ani în eternitate”.

Pe reversul medaliei este redat portretul prim Eminescu în viziunea artistului, acesta localizându-l în timp după momentul Viena 1869. Circular, este dispus textul: ,,15 iunie 2009 Mihai Eminescu 1850-1889”.

Discret, pe ambele feţe distingem iniţialele de artist, C.D.

Medalia, din argint2 cu diametrul de 37 mm, o grosime de 2,85 mm şi este executată în varianta proof la R.A. Monetăria Statului.

Prezintă margine de protecţie pe ambele feţe şi are o greutate de 27 g.

Medalia (tiraj 20 ex.) a fost livrată în cutii de protecţie din metacrilat şi casete de prezentare cu tricolor, tip Monetărie.

Pentru frumuseţea medaliei şi prin gradul ei de raritate, artistul va avea de dat multe explicaţii celorlalţi zeci de iubitori şi doritori în completarea propriilor colecţii.

Din cele cunoscute, din Botoşani putem nominaliza fericiţii posesori: Răzvan Condrei-Ţiplea, Nicolae Iosub şi semnatarul acestor rânduri.

Pentru acelaşi moment comemorativ 15 iunie 2009 artistul Constantin Dumitrescu realizează şi editează în propria-i comandă la aceeaşi unitate producătoare două insigne şi un medalion cu anou de prindere, livrate odată cu medalia sus prezentată în casetă specială.

Prima insigna (fig.2 – I) cu baretă prevăzută cu ac de prindere (dispus orizontal) este realizată din argint fin şi are diametrul orizontal de 17,6 mm şi cel vertical de 20,4 mm (peste panglica suprapusă celor două ramuri de laur). Insigna redă fidel proiectul artistului în mulaj prezentat în nr. 8 al revistei.

A doua insigna (fig.2 – II) identică cu prima, doar cu deosebirea: lipsă panglică cu textul 120 de ani dispusă pe ramuri de laur.

Medalionul cu anou de prindere (fig.2 – III), pentru a putea fi purtat la piept sau la gât de posibilii posesori iubitori, este identic cu corpul primei insigne. Şi acest râvnit set este editat în tiraj de 20 exemplare (?).

Note:    

1 De-a lungul timpului au existat unele dispute
lansându-se diferite supoziţii în legătură cu data naşterii scriitorului. În lucrarea sa ,,Ion Creangă – Măştile Inocenţei, Viaţa şi opera”, Editura Junimea, Iaşi, 2000, pp.39-49, cercetătorul Constantin Parascan argumentează că data naşterii scriitorului Ion Creangă este 1 martie 1837.

2 Medalia nu este marcată şi nici nu este însoţită de o fişă sau un certificat în care să fie precizate toate caracteristicile tehnice şi de execuţie.

 

   Revista Luceafărul.net, Anul 1, Numărul 10, 11 octombrie 2009



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania