Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Opera Silviei Lazarovici – O punte dinspre trecut, o aripă spre viitor

Primit pentru publicare: 21 mai 2017
Autor: Dorina RODU, redactor și secretar de redacție
Publicat: 21 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Opera Silviei Lazarovici

O punte dinspre trecut, o aripă spre viitor

 

În oamenii frumoși, e frumoasă și toamna. – Plutarh

Într-o lume tot mai superficială și plină până la refuz de orgolii și ignoranță îndreptată spre cultură, este minunat să avem printre noi oameni precum Silvia Lazarovici, o persoană modestă, un om de caracter cu un profil moral aparte parcă atins de strălucirea stelelor. O doamnă în adevăratul sens al cuvântului, un model demn de urmat.

Opera  Silviei Lazarovici – Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic. Ed. a 3-a Rev. și Ad. – este, după cum afirma  Ion Istrate – directorul Editurii Agata, (…) un ad acta!… pentru o contribuţie la organizarea memoriei culturii acestor ţinuturi, care au dat neamului românesc atâtea personalităţi de valoare. Este un atac ad ignoratiam! Este, înainte de toate, o operă de patrimoniu, o remarcabilă execuţie ştiinţifică, vastă în comparaţie cu alte dicţionare specifice scriitorilor şi operelor lor de pe anumite arealii. Este o muncă începută cu câţiva ani în urmă, dar care nu se va încheia vreodată, pentru că, cu siguranţă, această izbândă botoşăneană va fi preluată de generaţii şi generaţii. Într-adevăr o operă de patrimoniu, săvârșită cu multă muncă minuțioasă, care are o contribuție însemnată în istoria literaturii județului Botoșani, dar și în cea națională, cum a precizat prof. dr. Dan Prodan în prefața Dicționarului biobibliografic Scriitori și Publiciști Botoșăneni: Mai pot afirma că Dicționarul biobibliografic (1817 – 2017), Scriitori și Publiciști botoșăneni, completează informațional dicționarele academice tematice apărute la nivel național, în ultimele decenii.

Silvia Lazarovici a ajuns per aspera ad astra (pe căi aspre către stele) prin demnitatea, loialitatea și dedicația cu care a lucrat la întocmirea acestei opere de o mare anvergură, nelăsându-se învinsă de obstacolele pe care le-a întâmpinat. Prin dedicarea, tăria și modul de a acționa logic și pe aceeași linie de conduită în alcătuirea lucrării, S. Lazarovici este un pilon veritabil pentru literatură, o punte, care, prin opera sa, face legătură între scriitorii trecutului cu cei din prezent și oferă, astfel, o temelie bine consolidată și o aripă de răspândire culturală puternic cristalizată spre viitor, către generațiilor următoare, pentru a nu-și uita rădăcinile și nici identitatea. Nelson Mandela spunea că Toți oamenii își pot depăși condiția și pot dobândi succesul, dacă sunt pasionați și dedicați cauzei lor, într-adevăr pasiunea și dedicația acerbă a doamnei S. Lazarovici a ajutat-o la adunarea atâtor informații și consfințirea lor în opera sa, dar cred că i-a pavat anevoioasa cărarea a muncii neobosite, cu înțelegerea și răbdarea necesară, pentru a duce la bun sfârșit o lucrarea de asemenea amploare.
Această operă emblematică pentru Botoșani a văzut lumina tiparului datorită Silviei Lazarovici, care și-a închinat cu sfințenie timpul, pentru a definitiva încă o ediție a dicționarului biobibliografic, la care s-a aplecat, nu pentru ea însăși, ci pentru întreaga literatură/ cultură atât botoșăneană cât și națională; afirmația lui Traian Vuia potrivindu-i-se ca o mănușă: Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman.

Cu încrederea că pe viitor va apărea și următoarea ediție a acestei opere remarcabile, sperând că va fi susținută și va fi înțeleasă că are nevoie de un ajutor concret din toate punctele de vedere, țin să o felicit încă o dată pe Doamna Silvia Lazarovici pentru toată munca depusă în folosul literaturii botoșănene!
Vivat academia! Vivant professores! Semper sint in flore !

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Octavian Vitcu spune:

    Felicitari doamnei profesoare Silvia Lazarovici,pentru munca depusa la realizarea Dictionarului biobibliografic,a Scriitorilor si Publicistilor Botosaneni,Ed.a 3-a,Rev.si Ad.-2o17.Cartea este un prieten rece,dar adevarat,care va dainui peste veacuri.Cu desebit respect,prof.gr.I inginer Octavian Vitcu – Ibanesti.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania