Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Perenitatea tradiţiilor populare se conjugă cu pasiunea tinerelor vlăstare

Perenitatea tradiţiilor populare se conjugă cu pasiunea tinerelor vlăstare

Autor, Ioana Matfeev

mesesuguri1 02Cine spunea că tinerii nu mai sunt interesaţi de meşteşugurile populare se înşeală, căci sfârşitul de săptămână marcat de marea sărbătoare a Rusaliilor a demonstrat contrariul tendinţei de a crede că, în era internetului, timpul alocat tradiţiilor populare e pierdut.  Elevi de la şcoli din municipiul Botoşani dar şi din judeţ au demonstrat că pasiunea şi dragostea pentru meşteşugul popular rămân vii, fie că talentul şi răbdarea pentru ţesut ori confecţionarea unei măşti sunt moştenite, învăţate sau native. E admirabil să descoperi că mai există astăzi tineri care îşi cultivă pasiuni de care par atraşi mai degrabă părinţii  ori bunicii lor. E drept că cei mai mulţi cu pasiuni pentru tradiţiile populare se regăsesc la sat, unde tradiţia luptă încă pentru a nu fi înghiţită de vremurile trepidante. Iar recunoaşterea copiilor în urma concursurilor la care îşi demonstrează abilităţile pentru diferite meşteşuguri e un punct forte câştigat în strădania de a nu pierde ce ne-au lăsat strămoşii noştri. Concursul „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” -etapa judeţeană, desfăşurat sâmbătă, 11 iunie, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor a reunit elevi de la mai multe şcoli din judeţ şi municipiu care au dorit să-şi etaleze plăcerea de lucra, talentul de mici şi iscusiţi meşteşugari.

“Efortul instructorilor de a dezvolta abilităţile copiilor pentru meşteşugul popular este de apreciat”

mesteuguri2 02Ţesut, cusut, confecţionarea mascoidelor de căiuţi ori măşti, prelucrarea lemnului, realizare de icoane pe sticlă sau lemn, împletitul nuielelor şi pănuş dar şi măşti din obrazar, iată doar câteva din meşteşugurile care au prins viaţă datorită tinerelor vlăstare care recunosc că fără tradiţie şi istorie poporul nu are prezent. “Ediţia din acest an a fost complexă şi a reuşit să includă cele mai importante meşteşuguri tradiţionale care se practică în zona etnografică Botoşani. Au participat elevi şi adolescenţi de la şcoli sau licee din judeţul Botoşani (Vorona, Tudora, Suharău, Albeşti, Avrămeni), dar şi din municipiul Botoşani de la Palatul Copiilor, Centrul de Plasament „Prietenia”, Şcoala Generală nr.6 , Seminarul Teologic. Este de apreciat efortul instructorilor care se ocupă de dezvoltarea abilităţilor acestor copii şi tineri.Mai toţi au reuşit să impună specificul nostru popular prin participarea celor pregătiţi la manifestările care au loc în ţară şi să amintească comunităţii noastre despre temeinicia necesară în formarea viitorilor reprezentanţi ai artei populare botoşănene”, ne –a declarat referentul etnolog Margareta Mihalache, preşedintele juriului ediţiei din acest an. Din juriul concursului care a ales reprezentanţii judeţului la faza naţională care se va desfăşura la Sibiu, au mai făcut parte muzeograful Ana Florescu, meşterul popular Maria Zoiţanu, artistul plastic Constantin Livadaru, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Valentin Rău, inspectorul şcolar Oana Vasilache şi coordonatorul educativ Camelia Cislaru.

Meşteşugurile  populare trezesc interesul tinerilor

Foarte mulţi dintre participanţii la ediţia din acest an s-au prezentat cu meşteşugul ţesutului şi al cusutului practicat la şcolile de la Vorona, Tudora, Avrămeni, Şcoala nr 6 Botoşani sau grupurile de fete de la Şcoala generală Buimăceni din comuna Albeşti care au reprezentat una din revelaţiile acestei ediţii. N-au lipsit celebrii căiuţi de la Vorona sau frumoasele măşti obrazar de la Suharău. Împletitul nuielelor şi a pănuşului a fost reprezentat de copiii de la şcoala de la Buimăceni, iar cu prelucrarea lemnului au surprins plăcut copiii de la Şcoala nr. 6 din Botoşani. Icoane pe sticlă şi lemn au fost realizate de elevii de la Seminarul Teologic, Centrul de Plasament „Prietenia”, Palatul Copiilor, Şcoala nr.6. Concursul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”, sub directa îndrumare a inspectorului de specialitate de la Compartimentul Educaţie Permanentă – prof. Alexandra Hrincescu. În urma desfăşurării concursului-timp în care copiii au lucrat efectiv pentru a demonstra juriului că sunt cu adevărat talentaţi- au fost selectaţi cinci dintre cei mai iscusiţi mici meşsteşugari. Aceştia vor reprezentat judeţul anul acesta la faza naţională a concursului care va avea loc la Sibiu. Copiii care vor încerca să cucerească Ardealul cu tradiţiile moldave sunt Feraru Ionela -Seminarul Telogic (icoane pe lemn), Părăscuţă Aniţa Teodora-Centrul de Plasament”Prietenia” (icoane pe sticlă), Ciocoiu Alexandra- Grădiniţa Vorona nr.1(mascoide căiuţi), Rusu Andreea- Şcoala „Al.I.Cuza” Vorona şi Crap Natalia -Şcoala Generală din Tudora (ţesut şi cusut).



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania