Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

România văzută prin ochii unui compozitor irlandez celebru. Interviu cu Shaun Davey realizat de Tudor Petcu

Primit pentru publicare: 27 sept. 2017
Interviu realizat cu compozitorul irlandez Shaun Davey romanesti.
Autor: Tudor PETCU
Publicat: 27 sept. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

România văzută prin ochii unui compozitor irlandez celebru. Interviu cu Shaun Davey

 .
1.) Dragă Domnule Shaun Davey, știu că sunteți un foarte cunoscut compozitor irlandez contemporan. În acest sens v-aș ruga să ne vorbiți, în câteva cuvinte, despre muzica și activitatea dvs., astfel încât cititorii noștri să aibă ocazia de a vă descoperi într-un mod mai profund.
 În calitate de compozitor irlandez născut la Belfast, dar rezident în Dublin, am încercat să scriu o muzică în care narațiunea și stilul să indice modul în care o muzică tradițională irlandeză poate coexista cu alte tradiții europene și, nu în ultimul rând, să își aducă contribuția la muzica unei tradiții europene mai largi. În felul acesta, prima mea operă de concert, The Brendan Voyage, conține o muzică folclorică, fundamentată pe un instrument tradițional irlandez (conductele uillean), cu o orchestră clasică.
 .
 2.) Având în vedere faptul că sunteți compozitor, care ar fi principala dvs perspectivă asupra lumii din punct de vedere spiritual? Puteți spune că spiritualitatea și chiar Dumnezeu însuși reprezintă o sursă de inspirație pentru muzica dvs?
 Mereu am iubit procesul de compoziție, lucrul cu muzicieni, uneori în teatru, film sau în studioul de înregistrări. Și am reușit să-mi sprijin familia, să-mi educ copiii și să-i trimit la universități importante din munca mea de compozitor. Aceasta este deja o jumătate din răspunsul meu la întrebarea dvs. Din punct de vedere spiritual, ca ateu, este imposibil să mă refer la Dumnezeu cu onestitate, dar ca om vreau să comunic cu ceilalți oameni, să exultăm legăturile și egalitatea dintre noi ca ființe umane și să vorbim despre experiențele noastre comune în viață. Aș dori ca muzica mea să fie accesibilă și utilă, nu distantă și cerebrală.
 .
3.) Știu că ați călătorit de mai multe ori în România (poate mai ales datorită prieteniei strânse cu Peter Hurley, care trăiește în România) și astfel ați descoperit o țară îndepărtată, o tradiție și, nu în ultimul rând, o civilizație. Luând în considerare aceste călătorii, care sunt cele mai importante paradigme ale tradițiilor românești pe care le-ați descoperit? Când vă întreb acest lucru, mă refer în special la Maramureș, care a inspirat vocile de la Cimitirul Vesel și unde au avut loc două concerte de-ale dvs. Puteți spune că în Maramureș ați găsit ceea ce am putea numi „o tradiție veche”?
Întrebare dificilă. A fost un privilegiu deosebit pentru mine și echipa irlandeză de a lucra cu Pr. Sorin Dobre și corul bărbaților de la Școala de Teologie a Universității din Sibiu. Am cântat la Săpânța, Sibiu, București și Dublin, cu sprijinul Institutului Cultural din România. În calitate de compozitor, această oportunitate înseamnă o muzică mai profundă, mai profundă în experiența umană decât aș fi capabil în mod normal. Mai degrabă decât să vorbesc despre „tradiții antice”, ar putea fi mai ușor să vorbesc despre un sentiment de comuniune, pentru că în cele din urmă este ceea ce trebuie să împărtășim.
 .
4.) Care sunt motivele, din punctul dumneavoastră de vedere, pentru a spune că există o asemănare între spiritualitatea românească și cea irlandeză?
Ambele țări au fost invadate, asuprite, ocupate și supuse sărăciei, astfel încât poate exista un sentiment comun de luptă. Dar la o asemenea întrebare poate răspunde mult mai convingător prietenul meu, Peter Hurley.
 .
5.) Dacă cineva, care încă nu a vizitat România, ar fi interesat să vă întrebe de ce ar trebui să viziteze țara noastră, cum i-ați răspunde?
I-aș răspunde în felul următor: „Vino să auzi o limbă frumoasă, vino să vezi o țară în tranziție care se reconectează cu Europa, un popor blând și talentat, nenumărate locuri frumoase. Vino să îi auzi pe români cum cântă”.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania