Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. D.M.Gaftoneanu, poetul Botoșanilor

Primit pentru publicare: 23 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE.

Publicat: 23 ian.2015.

Șfichiul zilei

D.M.Gaftoneanu, poetul Botoșanilor

Astăzi, disdedimineață, de la redacția revistei noastre, mi se trimite o știre cu rugămintea s-o iau în seamă:  ,,Dublă prezență printre laureați pentru scriitorul D.M. Gaftoneanu din Botoșani la Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, ed. a VIII-a, 2014-15/ Rezultat notabil pentru scriitorul botoșănean D.M. Gaftoneanu care, la această ediție a Festivalului Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, a obținut la secțiunea Poezie locul 4 (media 9,00 și mențiune) dintre cei 322 de concurenți și, de asemenea, o altă mențiune la secțiunea Epigramă cu 126 de concurenți, fiind singurul participant din țară care apare nominalizat printre laureații ambelor secțiuni ale concursului./ Dintre membrii juriului îi amintim pe preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, câștigătorul ediției a VII-a a festivalului la secțiunea Epigramă, Florian Abel, inspectorul de limba română Mihai Morar, câştigătorul ediţiei a IV-a, secțiunea Epigramă, Ioan Toderaşcu, inspectorul de limba română Cristina-Marian Ionescu, câştigătoarea ediţiei a VII-a, secțiunea Poezie, poeta constănțeancă Mihaela Meravei, câştigătoarea ediţiei a IV-a, Poezie, scriitoarea Mihaela-Victoria Milescu și primarul oraşului Mizil, scriitorul Emil Proşcan./ http://www.romeojulietalamizil.ro/pdf/PREMIANTI_SI_MENTIUNILE_POEZIE_2015.pdf/ http://www.romeojulietalamizil.ro/pdf/PREMIANTI_SI_MENTIUNILE_EPIGRAMA_2015.pdf.” (botosaninecenzurat.ro)

D.M Gaftoneanu s-a născut la 13 aug. 1960, com. Vereşti, jud. Suceava. ,,[…] Poet, publicist. A absolvit Şcoala Generală Bursuceni, com. Vereşti, jud. Suceava, Liceul pentru Industrie Alimentară nr. 3 din Suceava, Institutul Politehnic din Iaşi, Facultatea de Mecanică, secţia TCM (1980-1985). […] Redactor al revistei de cultură Luceafărul din Botoşani (din oct. 2011), fondator al Gazetei de vitrină „Steaua Nordului” Botoşani (ian. 2012). […] Figurează în antologiile: Artă sfâşiată: 73 de poeţi contemporani/ V. Becart (Sibiu: Arhip Art, 2011), Antologia Dor de dor – Ipoteşti 2011/ M. Toma (Roman: Editura Muşatinia, 2011), Antologia „Romeo şi Julieta la Mizil” (secţiunea epigramă; Ploieşti: Editura LVS Crepuscul, 2012), Antologiile revistei Vama literară „al treilea val, a şaptea poartă, a 11-a poruncă” – generaţia aşteptismului, vol. 1/ D. Vorona (Bucureşti: Agent Press, 2012)./ OPERA: Steaua Nordului, Polaris (poezie, proză; Botoşani: Agata, 2011), Psalmii biblici în versuri (Botoşani: Agata, 2011), Odiseea omenirii (prozopoeme satirice; Botoşani: [s.n.], 2012). […]” (Silvia LAZAROVICI)

Dorel Mihai Gftoneanu ,,[…]După ce a fost remarcat de zeci de ori la evenimente culturale naţionale de către personalităţi recunoscute ale ambientului cuvântului scris în aceşti doi ani de la debut,. […]” Marin TOMA prevestește că ,,LA BOTOŞANI A RĂSĂRIT O NOUĂ STEA A POEZIEI ROMÂNEŞTI” și că ,,[…] Un POET nu e un nume ce se şterge din agende/ E Sisiful de travaliu… Sau Heracles din legende./ Cezar… Veni, vidi, vici! „Intrigant” ca Inorogul!/ E un Moise ce declamă de pe Table Decalogul! […]”

Cu un verset acatalecticant, D.M. Gaftoneanu este abracadabrant în spațiul literaturii botoșănene, ceea ce induce acrimonia acrocefalilor. Pe poet acest lucru nu-l deranjează și când are ocazia, și se întâmplă foarte des, fiindcă Domnia sa este prezent și activ pretutindeni la actul cultural, o zice: ,,…Constat când mă gândesc mai bine/ Că n-am trăit chiar în zadar-/ Deși sunt trist privind la mine,/ Sunt fericit când mă compar!”.

D.M.Gaftoneanu știe că e nevoie de bice groase pentru a îndrepta acefalia tagmei, dar un Om înzestrat, cu atât talent și înțelept, șfichiuiește (știm noi de ce?). Și aruncă, și aruncă mii de șfichiuri!   Dovada: prea mulți ridați și nebărbieriți la parada anuală a poeților, la Botoșani!

 

Note bibliografice:
1.Silvia LAZAROVICI: Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. Agata, 2013;
2.A. ANDREEA: Dublă prezență printre laureați pentru scriitorul D.M. Gaftoneanu din Botoșani la un festival internaţional de poezie, botosaninecenzurat.ro, a. andreea, Botoșani, 23 ian.2015; http://www.botosaninecenzurat.ro/20150123-dubla-prezenta-printre-laureati-pentru-scriitorul-d-m-gaftoneanu-din-botosani-la-un-festival-international-de-poezie.html
3. Marin TOMA, Scriitorul D.M. Gaftoneanu, promotor al prozopoemului satiric, Rev. Luceafărul (www.luceafarul.net), Nr.8(56)/2013; http://www.luceafarul.net/scriitorul-d-m-gaftoneanu-promotor-al-prozopoemului-satiric

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

4 comentarii la acestă însemnare

  1. Angel spune:

    Ne faceti mandri ca suntem botosaneni! Mult succes si mult curaj!

  2. Radu Badescu spune:

    Aparitia acestui poet este inca o enigma din lungul sir al aparitiilor marilor poeti ai locului. Felicitari, stimate Poet! Inca o data ne-ati surprins intr-un mod placut.

  3. G.C. spune:

    Un exemplu de consecvență și determinare în peisajul literar național, dublat de talent și profunzime- iată portretul simplu al Poetului Dorel Mihai Gaftoneanu!

  4. Vasile Popovici spune:

    Profund, reflexiv, meditând asupra lucrurilor firii, cu stilu-i inconfundabil, poetul Dorel Mihai Gaftoneanu a urcat temerar pe scara axiologiei artei. Îi doresc sănătate, viaţă lungă şi putere de creaţie.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania