Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Spre ce dorim să se îndrepte România?

Primit pentru publicare: 24 sept.2015
Autor:  Tudor VIŞAN-MIU
Publicat: 25 sept.2015

 

Spre ce dorim să se îndrepte România?

 

Am scris acest text la 25 octombrie 2011, la vârsta de 15 ani, când Republica Română era mai tânără decât durata Regatului României. Din 5 octombrie 2014, republica a depăşit vârsta Regatului, dar interogarea din titlu rămâne valabilă. Dacă timpul ar lucra în favoarea republicii, de ce în perioade de timp egale am ajuns deja la a 3-a republică în timp ce am avut doar două Regate: cel vechi, independent, şi cel nou, reîntregit? (Tudor Vişan-Miu)

___

“Valoarea regalităţii stă, de 145 de ani încoace, deasupra alternativelor politice şi a sistemelor de guvernare.Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile (poporului român) […..]” – Regele Mihai I al României 

În acest articol nu voi încerca să vă dau argumente de nici un fel (istorice sau funcţionale) pentru transformarea României în Regat, şi nici nu voi încerca să-i ridic un piedestal Regelui Mihai. Vreau doar să te fac pe tine, cititorul meu, să fii conştient de un lucru: Monarhia constituţională este o alternativă reală la Republica Semi-prezidenţială din prezent.

Regatul condus de regi (care insuflau naţiunii spiritul nobil), în care cetăţeanul se încredea mai mult în Dumnezeu (şi prin urmare, avea o altă moralitate), a fost înlocuit de comunismul care a marginalizat credinţa şi a ucis spiritul nobil. După 25 de ani, naţiunea română este încă urmărită de comunismul în care a stat jumăte de secol şi acum, după perioada postdecembristă, ne-am cufundat în capitalismul care a pus în locul Partidului (care trebuia să fie un substitut pentru Dumnezeu) şi a imposturii în care au trăit românii (un înlocuitor al spiritului nobil), banii şi obsesia de a face bani, păstrând, în acelaşi timp, impostura.

Monarhia, care nu este acelaşi lucru cu M.S. Regele Mihai, nici nu va schimba moralitatea clasei politice, nici nu va face România o ţară mai bună. Pur şi simplu, eu cred că Regatul este acela care poate să aproprie naţiunea de credinţă şi de Dumnezeu, iar Regele este acela capabil să redea poporului demnitatea şi spiritul nobil.

La 4 octombrie 2014, Republica Română a împlinit aceeaşi vârstă ca a Regatului României (26 martie S.N. 1881 – 30 decembrie 1947): 66 de ani, 9 luni, 4 zile. A fost un prilej să ne întrebăm: “Spre ce dorim să se îndrepte România?, şi să facem alegerea între REGAT şi REPUBLICĂ. Ce formă de guvernământ vom alege pentru copii şi nepoţii noştrii? Această alegere trebuie făcută cu chibzuinţă şi înţelepciune, pentru că va schimba viitorul patriei şi poporului pentru totdeauna! 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania