Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

TABLETA ( de… IUNIE). UN JOC DE CODURI ŞI NODURI

Primit pentru publicare de la autor, Vasile Lefter, 21 iun.2014.
Editor: Lucian Manole, 22 iun.2014

 

TABLETA ( de… IUNIE)

UN  JOC  DE  CODURI  ŞI  NODURI

În aceste zile de iunie, la fel de capricios ca mai, cu ploi şi caniculă, mulţi oameni ai şcolii au fredonat dimineaţă de dimineaţă „Eu vara nu dorm”.

Singura explicaţie a trezitului cu noaptea-n cap, renunţând la somnul din zori, este legată de o formidabilă idee a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei: testele de evaluare naţională

pentru clasele a II-a ,a IV-a, a VI-a.

Nesomnul a început cu vreo două săptămâni înainte prin simulări tip NASA.

În sute de şcoli, la ora cinci dimineaţa s-au aprins luminile, s-au pornit calculatoarele, s-au încărcat telefoanele şi, cu emoţie, comisiile au aşteptat parola de intrare în aplicaţie ca nu cumva în ziua Z să se producă vreo nenorocire şi să rămână bieţii copii neevaluaţi după norme europene.

Unii ar putea crede că sunt retrograd, încremenit în metode de pe vremea lui Creangă. Nici asta nu ar fi chiar rău! Acest popor a învăţat carte, nu glumă şi a dat lecţii multor europeni!

Obiecţia mea didactică are în vedere umflarea peste normal a evenimentului experimental. Ne-am învăţat să punem placa uzată: Aşa se face în Europa!

Obedienţii dau din cap şi acceptă orice. Ei bine, nu e bine!

Testele de evaluare naţională, să zicem, date la clasele amintite, au relevat şi bune şi rele. La plusuri, notăm isteţimea elevilor noştri care preferă să rezolve nişte itemi nu cine ştie ce de complicaţi. Mai obosiţi au fost profesorii ,fiindcă uneori testul se aplica pe la 11-12, după aceea elevii văzându-şi de ale lor.

Ca noutate în corectură, s-au introdus codurile 2, 1, 0, 9 etc. Acestea au fost notate pe fişe individuale, dublate de o fişă cu înregistrarea punctelor tari şi slabe. Se preconizează elaborarea planurilor individuale de învăţare. Rezultatele vor fi consemnate în portofoliul individual al elevului. Iarăşi, supuşi muncii neplătite au fost cei de română, matematică, fizică, ştiinţele naturii, limbi străine. Ceilalţi pot dormi liniştiţi.

Sunt de părere că aceste evaluări au fost prea puţin pregătite, venind cam târziu pentru a fi simulate la clase. Fără a nega lucrurile noi pe care le promovează diriguitorii învăţământului românesc, sugerez trei propuneri:

1. Manualele să fie înlocuite urgent,deoarece din punct de vedere metodic şi al coţinutului ştiinţific nu le mai ia nimeni în seamă la evaluarea finală pentru admitere în liceu;

2. E nevoie ca programa şcolară să cuprindă secvenţe anticipative pentru noul tip de evaluare pe niveluri de clase ;

3.Aplicarea testelor să se facă normal, fără exagerări de tip « secret militar », iar acolo unde este posibil, testul să fie rezolvat şi evaluat direct pe computer!

Sper să intre în dezbatere şi colegii mei de alte specialităţi, deoarece prea des dau aprobator din cap, indiferent ce li se cere.

Rezultatele testelor nu pot fi comunicate încă. Aplicaţia de decodare nu a fost desecretizată şcolilor. Secret, nu? Or fi cumva ceva bani europeni?

Coduri, coduri, dar mai sunt şi noduri, pe care încă nu ştim să le desfacem. Sperăm că nu sunt gordiene! Nu vrem să fim Alexandru Macedon şi să tăiem nodurile cu sabia!

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania