Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Weekend cultural la Iaşi

Primit pentru publicare: 21 mai 2017
Autor (text și foto): Cosmina Marcela OLTEAN – UNAGES Iași, redactor șef adj. la Revista LUCEAFĂRUL
Publicat: 21 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Weekend cultural la Iaşi

 

Trei zile de muzică clasică în aer liber

În weekend-ul classic dedicat Centenarului, în perioada 19-21 mai, ieşenii au avut parte de trei zile pline de evenimente culturale deosebite. Astfel, vineri, sâmbătă şi duminică aceştia au putut lua parte în mod gratuit, în fiecare seară de la 19:30 pe scena din faţa Palatului Culturii, la 3 spectacole oferite de Filarmonica de Stat din Cernăuţi, Opera Naţională din Iaşi precum şi la cel oferit de Opera de Stat din Chişinău. Cele 3 spectacole fac parte din manifestările Festivalului Internaţional al Educaţiei, desfăşurat în intervalul 9 mai-9 iunie, un festival al festivalurilor ajuns la ediţia a V-a, care cuprinde annual un mix de evenimente cultural-educative. Spre deosebire de ediţiile trecute, Festivalul de anul acesta are la bază un concept unitar: Centrenarul – pentru că anul trecut s-au împlinit 100 de ani de momentul când Iaşul a fost Capitala României, iar anul viitor se  împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Evenimentele principale ale FIE 2017 urmează de acum: pianista Alexandra Dariescu va cânta pe 24 mai. Aceasta a mai concertat la Royal Albert Hall în Londra şi la Carnegie Hall din New York. Cel mai popular violonist din lume în acest moment, Nigel Kennedy, va avea un recital mult-aşteptat la Palatul Culturii, în sala Henri Coandă pe data de 27 mai. Iar FIE 2017 mai are multe de oferit încă…   

 

20 mai 2017 – Noaptea Europeană a Muzeelor

Data de 20 mai a fost rezervată unui important eveniment european: Noaptea Muzeelor – noapte în care toate muzeele îşi deschid larg uşile pentru public. Prima noapte a muzeelor a avut loc la Berlin în 1997, când au participat la eveniment doar 12 instituţii muzeale. Din 1997 a crescut anual atât numărul muzeelor participante cât şi a vizitatorilor. Scopul este creearea unei legături cât mai strânse între muzeu şi public.

Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi a aşteptat vizitatori în toate cele 9 muzee: cele 4 din Palat, Muzeul Unirii, Muzeul memorial Mihal Kogălniceanu, Muzeul Poni-Cernătescu, Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa şi Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău. Ieşenii au ieşit din case cu miile într-o noapte ploioasă şi răcoroasă, în care au fost nevoiţi să-şi aştepte rândul la cozi, dar toate acestea nu i-au determinat să rămână acasă.

Voluntari la Palat

Am participat şi anul acesta la Noaptea Muzeelor în calitate de voluntar la Palat, alături de alţi colegi de la Universitatea de Arte George Enescu şi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Peste 200 de tineri au ales voluntariatul la unul dintre muzeele din Conplexul Muzeal Naţional Moldova. Asta se întâmplă în fiecare an şi nu doar cu ocazia acestui eveniment. Pentru studenţi, în funcţie de facultatea de la care vin, voluntariatul la muzeu este important şi este o acţiune, foarte benefică pentru ambele părţi, în care se acumulează experienţă de lucru în spaţiul muzeal. De ce să fi voluntar la muzeu? Pentru că ai ocazia să înveţi mult mai mult decât prin simpla vizită la muzeu, pentru că ajungi să înţelegi ce este muzeul din perspectiva muzeografului sau a supraveghetorului şi pentru că poţi ajuta. Este frumos voluntariatul la muzeu… şi merită!    

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania