Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Zilele ,,Mihai Eminescu” 2009

Manifestarea cu rezonanţă naţională cunoscută sub numele de Zilele „Mihai Eminescu” a ajuns la a 40-a ediţie. Printre personalităţile prezente s-au remarcat Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Varujan Vozganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Mircea Dinescu, Cassian Maria Spiridon, George Vulturescu, Daniel Corbu, Adrian Alui Gheorghe şi Claudiu Comartin.
Laureatul din anul acesta, poetul Cristian Simionescu, a primit, într-un cadru festiv, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în cadrul unei gale găzduite de Teatrul „Mihai Eminescu”. În aceeaşi zi, 15 ianuarie 2009, Cristian Simionescu a fost declarat şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. Pe lângă diploma şi cununa de lauri, înmânate de poetul Mircea Dinescu, laureatul a primit şi un premiu în valoare de 6ooo de lei. Nominalizaţii de anul acesta pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” au fost: Cristian Simionescu, Ion Mircea, Nora Iuga, Dinu Flămând şi Vasile Vlad.
Premiul pentru Opera Prima a fost decernat Svetlanei Cârstean de către Theodor Paleologu pentru volumul „Floarea de menghină”, apărut la Editura „Cartea Românească”. Nominalizaţii la acest premiu au fost: Svetlana Cârstean, Aida Hancear,Cătălina Cadrinoiu, Daniela Popa şi Florin Caragiu.
Cristian Simionescu, cel de-al 18-lea laureat, s-a născut pe 2 iulie 1939 în comuna Hlipiceni, judeţul Botoşani. A urmat şcoala primară în comuna natală şi apoi Liceul Naţional din Iaşi (1950 – 1956). Între anii 1961 – 1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. A fost cadru didactic în învăţământul gimnazial din Bârlad, judeţul Vaslui, între anii 1967 – 1982, iar din anul 1982 până la pensionare a activat la Clubul elevilor din Bârlad, conducând Cercul de creaţie literară şi presă. A debutat în anul 1959 în revista „Iaşul literar”. Din anul 1983 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Cristian Simionescu are rădăcini familiale în localităţile botoşănene Hlipiceni şi Ionăşeni. Trăitor de-o viaţă la Bârlad, un oraş asemănător cu Botoşanii din perioada interbelică în privinţa culturii, cu un teatru renumit, cu case vechi, care impresionează şi astăzi din punct de vedere arhitectural, Cristian Simionescu şi-a consumat existenţa pe plan literar într-un cvasianonimat impus, departe de zgomotoasa lume literară. Aceasta mi-a amintit de luna septembrie 2008, când s-au sărbătorit Zilele Oraşului Săveni şi când renumitul dramaturg român Matei Vişniec, trăitor la Paris, a punctat că în oraşele mici de provincie şi chiar comune, trăiesc mulţi intelectuali profunzi şi cvasianonimi, a căror valoare este ca diamantul scos din noroi. Poetul Cristian Simionescu se circumscrie perfect celor spuse de Matei Vişniec.
La finalul Galei de la Teatrul „Mihai Eminescu” s-au manifestat în plenitudinea forţelor lor artistice actorul Ion Caramitru şi pianistul Johnny Răducanu.
Îmi doresc ca spiritul lui Eminescu să fie prezent mereu în inimile românilor în fiecare zi şi nu numai de două ori pe an, de 15 ianuarie şi de 15 iunie, iar demitizarea Poetului să dispară din mintea celor neîmpliniţi pe plan spiritual.

Paul Ungureanu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania