Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, Iași, expoziția bucovineanului Radu Bercea, „Memoria retinei Gulagului Românesc”, la întâlnirea cu Acad. prof. Alexandru Zub

Primit pentru publicare: 14 nov. 2015
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul(Bt)
Publicat: 14 nov. 2015

La Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, Iași, expoziția bucovineanului  Radu Bercea

„Memoria retinei Gulagului Românesc”, la întâlnirea cu Acad. prof. Alexandru Zub, amândoi foști  deținuți politici, antitotalitari.

Vernisajul a avut loc concomitent cu lansarea volumului „Cartea noimelor” de Aurel Brumă, la eveniment a fost prezent și episcopul  catolic P.S. Petre Gherghel

Manifestarea a avut loc vineri, 13 noiembrie, orele 17, la Casa de cultură “Mihai Ursachi”, muzeul “Mihai Eminescu” din Copou, sala “Labirint”, în organizarea Uniunii Scriitorilor din România- filiala Iași, Direcția Județeană pentru Cultură, culte și Patrimoniu Național, Editura “Presa bună”, Editura performatică Asociația “Scutul Albastru”, în prezența unui public nu doar select, ci și numeros, obișnuit cu actul de cultură multiplu.

Lansarea cărții “Cartea noimelor Azilanta”, autor Aurel Brumă; vernisajul expoziției “Memoria retinei Gulagului Românesc. Mărturisiri grafice” de Radu Bercea.

…“Cine e mai culpabil: străinul care lovește în neamul tău sau unul dintre ai tăi care-ți ucide neamul?” este întrebarea care îl macină pe Radu Bercea, pictorul și graficianul, ilustratorul de cărți pentru copii, volume de proză, poezie și epigrame, cu proprii volume de grafică, memorialistică, romane-document, și ne-o pune și nouă, întrebarea, în ramă expozițională , vizitatorilor lucrărilor sale, chiar la intrarea în sala cu trofeele aduse să ne reamintească, să ne rememoreze ce a fost și a rămas Gulagul Românesc. Toate exponantele sunt intersante, două însă mi-au luat ochii de la intrare. O frescă îi înfățișează pe Stalin și Hitler, alături, între ei, dominându-i,  Lenin, de la ei, înțelegem, a pornit răul românilor. Sub îndrumarea și conducerea lui Iosif Visarionovici Stalin, ocrotitorul tuturor popoarelor, sfătuit și de Adolf Hitler, inspirit de învățătura lui Vladimir Ilici Lenin, s-a  realizat ceea ce a fost Gulagul Românesc, prezentat în tabloul cu Harta Gulagului Românesc, unde au fost decimate intelectualitatea română, marii oameni politici,  marile voci ale țării, realizatorii României moderne, cei care fuseseră bunii agricultori ai României reîntregite,

Autor a peste 200 de expoziții personale și de grup, în țară și în strinătate, Radu Bercea, din Gura Humorului, România,  Cetățean de onoare al orașului său, dar și al orașelor Rio Negro – Statul Parana, Brazilia,  Port Marty –Paris, Franța, Ostrița – regiunea Cernăuți, Ucraina, este deținătorul a o serie de premii, Trofeul Bucovinei și Cerificatul de Martir al Spiritualității Românești,  al Premiului Fundației Culturale a Bucovinei pentru artă plastică, posesor al Titlului de Pictorul Anului – Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene în 2012, Premiul Opera Omnia, 2013, recunoștere a faptului că în perioada comunistă a anilor 1959-1964, fostul condamnat politic pentru convingerile sale, în timpul detenției în lagărele  de exterminare din Gulagul românesc a absolvit cu succes încercările vieții. A avut acolo colegi de suflet și inimă, pe cunoscuții Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru IȚvasciuc , arhitectul Crașoveanu, alte personalități ale culturii românești.

Volumul “Galeria personalităților bucovinene” Ion Drăgușanul  și Radu Bercea, 2014, ca și Nominalizarea sa în Top 10 Suceava 2014, atestă recunoașterea meritelor în timp a lui Radu Bercea din Gura Humorului, Suceava.

Expoziția de la Muzeul “Mihai Eminescu”, dedicată tinerilor, cu Caietul de sală, prezintă eleganța Omului și a Operei în profunzimea  lor românească.
                                                                *
Moderatorul lansării la “Cartea noimelor” a fost poetul și scriitorul Adi Cristi, directorul Instituției, printre  invitați și prezenți, Maria Beleșevschi, pr. Cornel Cadar, decanul Facultății de Filosofie și Științe ale Educației de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza,, prof. dr. Nicu Gavriluță, acad. Alexandru Zub, actrița Mihaela Werner.

Aurel Brumă, autorul cărții prezentate, despre care cuvinte de apreciere a rostit și Prea sfinția sa episcopal  catolic Petre Gherghel, are în palmares și alte peste 20 de volume, este colaborator la antologii și dicționare, realizator de filme documentare, proiecte musicale, dar este și un traducător cunoscut editorial și în librării. Printre volumele sale: Mansarda cu sticleți, 2012; Delictul valorii. Mărturisitorii, 2013; Politicienii. Moartea noastră cea de toate zilele, 2013; Inscripții sub tâmplă, 2013; Manolo, roman, 2014.

“Cartea noimelor” este un compediu subiectiv de gânduri, aforisme, cunoașteri –tot atâtea provocări adresate cititorului pentru a fi  desăvârșite cu propriile experiențe, trăiri, proiecții așa cum o descrie însuși autorul, care le propune cititorilor să se înalțe către propria lor lumină prin credință”, a redat “Ziarul de Iași”, susținerile reprezentanților Episcopiei romano-catolice, în ajunul evenimentului de masă.

                                                                                                                         



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania