Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

LIVIU SUHAR – ÎN PICTURA ROMÂNESCĂ – DE LA REALITATE LA TRANSFIGURARE

LIVIU SUHAR -ÎN PICTURA ROMÂNESCĂ- DE LA REALITATE LA TRANSFIGURARE

Autor, Steliana Băltuţă

,,Cum altfel aş putea numi în sensul cel mai larg al cunoaşterii, opera de artă dacă nu ca reprezentând transfigurarea unui crâmpei de realitate cu mijloacele şi instrumentele specifice unui limbaj de comunicare interumană.” Liviu Suhar, ianuarie 2010

În perioada 10 februarie-10 martie 2010 botoşănenii au vizitat expoziţia de pictură, expoziţie personală a maestrului Liviu Suhar, deschisă la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” ale Muzeului Judeţean şi City Gallery (Cornel Dumitriu) din Botoşani.

Prezent pentru prima dată cu o expoziţie personală la Botoşani, Liviu Suhar ne invită în universul diversificat tematic al picturii sale, în armonia, puritatea şi luminozitatea ei cromatică.

Nume de referinţă în arta plastică românească contemporană, Liviu Suhar s-a născut la 17 februarie 1943 în comuna Iacobeni, judeţul Suceava. Şi-a început studiile de artă la Liceul ,,Octav Băncilă” din Iaşi, între anii 1957-1962, continuându-le la Institutul de Arte Plastice ,,Ion Andreescu” din Cluj, între anii 1962-1968, la clasa profesorilor Aurel Ciupe şi Petru Abrudan.

Imediat după încheierea studiilor la Cluj îşi începe cariera didactică unde a fost elev, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice ,,Octav Băncilă” din Iaşi, îndreptându-se apoi către catedrele universitare ca asistent, lector conferenţiar, profesor universitar, doctor, titular al Universităţii de Arte ,,George Enescu” Iaşi. Cariera domniei sale, îi aduce şi funcţii academice: între anii 1990-1992 – secretar ştiinţific al Senatului Universităţii de Artă ,,George Enescu”, între anii 1992-2000 – decan al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design, şi, în 1994, este numit membru al Comisiei Naţionale de Evaluare Academică şi Acreditare, pentru Arte şi Arhitectură din România. Dornic mereu de perfecţionare profesională şi artistică, face o serie de stagii de studii şi cercetare în Universităţi europene. În anul 1993 obţine o bursă de studii şi cercetare în cadrul Facultăţii de Artă – Universitatea ,,Complutense”- Madrid, Spania, în 1995 obţine o bursă de studii şi cercetare la Facultatea de Artă a Universităţii din Barcelona, Spania, şi între anii 1997-2000 face stagii de câte 3 luni în cadrul Centrului de Artă Contemporană San Pere de Vilamajor Barcelona, Spania, şi alte stagii de studii şi cercetare în Franţa, Grecia, Austria, Germania.

În toată perioadă menţionată până acum, solicitat continuu personal, nu părăseşte pasiunea pentru pictură care-l însoţeşte şi-i deschide mereu săli de expoziţie. Începând din anul 1968 expune fără întrerupere, lucrări de pictură şi desen, în expoziţii personale, de grup, colective, judeţene, naţionale şi internaţionale. Artistul, afirmă domnia sa, este un receptor sensibil al realului.

Din anul 1970 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U. A. P.) din România. Lucrări ale domniei sale, se află în majoritatea muzeelor naţionale, în colecţii de stat şi particulare din România şi din străinătate. Profesorul Liviu Suhar, este un artist complex şi complet. În urma unei profunde observaţii asupra lumii reale dar şi asupra artei, ne face o Confesiune în 14 Martie 1996 pe care o aflăm din Albumul apărut în 2003 la Tipografia PIM din Iaşi.

,,Mă întreb de multe ori, când întoarcerea în mine însumi încărcată de întrebări, evaluări, speranţe şi regrete, mă aduce în starea de a mă simţi singur în faţa timpului, în raport cu spaţiul şi cu lumea întreagă, şi când o melancolie adâncă până la disperare mă copleşeşte, ce m-aş fi făcut dacă nu ar fi existat PICTURA – artă care îmi deschide o viaţă la fiecare început de zi, poarta către căutarea sensurilor şi răspunsurilor la aceeaşi întrebare – «Pentru ce m-am născut?». Mă dărui aceste-i arte căutându-mă pe mine însumi prin fiecare desen şi tablou, privind în egală măsură la «căutătorii de sine» contemporani şi, mai ales, la marii maeştrii deveniţi clasici de-a lungul secolelor, ascultându-le sfaturile de taină din capodoperele lor”.

În diversitatea activităţilor zilnice de profesor coordonator de lucrări de doctorat, artist plastic, timpul i-a dăruit şi răgazul de a scrie cărţi:
,,Pledoarie pentru obiectul metaforă”;
,,Natura moartă în opera lui C. D. Stahi”;
,,Natura moartă în pictura românească”;
,,Album – Liviu Suhar”, Editura P. I. M. 2003;
,,Glose în Labirintul Artelor Vizuale”, Editura DANA ART, Iaşi 2009;
,,Album Liviu Suhar – Transfigurări”, Editura Performantica, Institutul Naţional de Inventică, Iaşi 2010.

Ca recunoaştere a meritelor şi pentru contribuţia adusă în artă şi în cultură, a primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale.
Premiul Theodore Pallady acordat de Uniunea Artiştilor Plastici (U. A. P.) Iaşi;
Premiul Vasile Pogor pentru excelenţă în cultură acordat de Primăria Iaşi;
Diploma de excelenţă pentru merite excepţionale în creaţia artistică acordată de Universitatea de Arte ,,George Enescu” Iaşi;
Diplomă de merit acordată de International Biographical Cambridge;
Diplomă de merit acordată de American Biographical Institute;
Diploma de excelenţă ,,Teiul de Aur” acordată de Editura Geea – Botoşani.

Prezentarea personalităţii maestrului Liviu Suhar îl face mai bine cunoscut publicului botoşănean care a păşit pragul Galeriei de Artă ,,Ştefan Luchian” admirându-i şi apreciindu-i tablourile expuse pe simeze.

Şi dacă ne întoarcem în timp, în 10 mai 1978, după 10 ani de expoziţii neîntrerupte începând din anul 1968, constatăm cât adevăr cuprinde peste timp şi cât de sugestivă şi cât de actuală este afirmaţia criticului de artă, Dan Grigorescu, apărută în România Liberă, la acea vreme:
,,Pictorul Liviu Suhar propune o interpretare poetică a lumii realului pe care el o vede înconjurată de tainele constituirii celor dintâi forme, în orizontul cunoaşterii umane. Dar metafora lui nu se raportează la mitologia folclorică, la ritual şi la mister; el nu e un narativ, nu vrea să «povestească» momente ale existenţei contemporane sau ale mitologiei populare, ci le traduce într-un sistem clar de metafore, apt să releve atitudinea artistului faţă de subiectele pe care şi le-a propus meditaţiei lirice”.

În materialul prezent, nu ne-am propus o analiză a expoziţiei Liviu Suhar, consacrat de mult şi apreciat mereu, ci mai degrabă o prezentare pentru o mai bună cunoaştere la Botoşani, a profesorului, a omului de cultură, a pictorului, a maestrului.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania