Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Masoneria ca stare de spirit

 

Recent, în Sala de Marmură a Teatrului ,,Mihai Eminescu” din Botoşani, s-a pus în circuitul public o carte de pionierat în domeniu: ,,Masoneria botoşăneană – scurt istoric”. Autorul, Ioan Rotundu – Dângeanu, pe lângă cartea amintită are şi alte iniţiative culturale. În august 1993 a lansat săptămânalul ,,Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi”, din 1998 a scos cotidianul ,,Jurnalul de dimineaţă” precum şi periodicele ,,Crocodilul de Botoşani”, ,,Jurnalul poliţiei” şi ,,Jurnalul literar”. În acest moment, trei dintre ele (,,Jurnalul de Botoşani”, ,,Jurnalul literar” şi ,,Jurnalul de dimineaţă”) au apariţii on-line.

Deschiderea a fost făcută de Ion Istrate, directorul Editurii Agata, care a prezentat o parte din ,,bucătăria” facerii acestei cărţi încărcate de mister.

Georgică Manole, redactorul şef al revistei ,,Luceafărul”, după ce face o prezentare a altei cărţi scrise de Ioan Rotundu-Dângeanu, ,,Întâmplări hazlii, dar adevărate”, nu poate trece peste taina amânării primei lansări a cărţii în discuţie. Se poate bănui ceva având în vedere că masoneria îşi începe definiţia prin aceea că este o organizaţie secretă. Înfrăţiţi prin idealuri comune de natură morală şi chiar metafizică, profanii nu pot spune cine dintre biserică şi masonerie e mai avansată ideologic.

Traian Apetrei, directorul Teatrului ,,Mihai Eminescu” din Botoşani, văzând în masonerie ,,un miracol al ispitirii” şi ,,o parte din puterea lumii” , salută apariţia volumului ce va provoca, aproape sigur, incitante discuţii.

Autorul, îndeajuns de emoţionat, ne recomandă să nu ne aşteptăm la divulgarea unor secrete. De 2000 de ani nici un mason n-a divulgat nici cel mai mic secret. Ne îndeamnă ca, citind cartea, să medităm la cele consemnate pe semnul de carte care însoţeşte volumul: ,,Masoneria nu este o religie, este un mod de viaţă”.

Cuvântul înainte aparţine profesorului Ionel Bejenaru. Fost mason, acum aflat în adormire, Ionel Bejenaru este cel mai nimerit pentru a se exprima în deschiderea acestei cărţi: ,,Într-o vreme şi o lume tulburi, Masoneria ca fenomen, cu ceva secole la activ, atrage, este drept, mai mult ca un mister, dar şi timorează şi înfricoşează, totodată, dată fiind apăsătoarea stare de ignoranţă în care se complace marea majoritate a românilor. Anii postdecembrişti sunt şi anii redeşteptării Masoneriei Române, nu fără dificultăţi şi obstrucţii, fel de fel. S-au editat şi se editează opere masonice, cu caracter naţional şi universal, s-au redeschis temple, s-au făcut şi se fac iniţieri, s-au reactivat loji. Se recâştigă terenul pierdut pe nedrept. Aici, acum, la Botoşani, Ioan Rotundu, talentatul şi neobositul jurnalist şi scriitor şi, cum altfel, mason de vază, face, prin editarea de faţă, ,,Masoneria botoşăneană – scurt istoric”, un prim pas, unul mare, un act de pionierat, notabil, punând în lumină un fenomen care este component al istoriei şi tradiţiilor acestor atât de dragi meleaguri botoşănene, atât de încărcate de istorie, de mari evenimente, context în care s-au afirmat numeroase loji masonice şi numeroşi masoni botoşăneni”.

Titluri de capitole precum „Spiritualitatea locului”, „Masoneria universală”, ,,Locul masoneriei botoşănene în cea românească”, „Simbolistică şi lucrări masonice”, „Masoneria botoşăneană de după 1990″, sau „Masoneria botoşăneană reflectată în publicaţiile Jurnalul”, pun în evidenţă spiritul sintetic al autorului: „Când mi-am propus să mă angajez în realizarea unei asemenea lucrări, am anticipat şi ce greutăţi voi întâmpina. Cu ajutorul istoricului Horia Nistorescu Belceşti, directorul Institutului Naţional de Studii Francmasonice, cu care m-am întâlnit în numeroase rânduri, cu notiţele pe care mi le-am luat în nopţile de dialoguri nesfârşite avute în holul Hotelului „Maria” Botoşani cu regretatul prof. univ. George Muntean, care pe atunci deţinea înalta demnitate de Mare Orator a M.L.N.R., cu ce m-a ajutat profesorul istoric Ionel Bejenaru, totul completat cu informaţiile culese din literatura masonică de specialitate, bibliografie în cea mai mare parte aflată în biblioteca personală, am conceput volumul de faţă”.

„Masoneria botoşăneană – scurt istoric” este o carte necesară, venită la timp tocmai pentru a mai spulbera din misterele Botoşanilor.

 

Georgică MANOLE



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania